DATA SAGLASNOST ZA IDEJNO RJEŠENJE: U Podgorici se gradi džamija, površine 700 kvadrata na tri nivoa (FOTO)

Budući vjerski objekt će se nalaziti u naselju Konik, na uglu raskrsnica budućeg bulevara koji se nastavlja od gradskog naselja Stari Aerodrom ka Koniku

  • Regija

  • 08. Apr. 2023  

  • 0

Služba glavnog gradskog arhitekte dala je saglasnost na Idejno rješenje džamije koja će se graditi u Podgorici, koje potpisuje arhitektonski studio Arhing inženjering. Budući vjerski objekt koji će biti na tri nivoa i sa minaretom nalazit će se u naselju Konik, na površini od 700 metara kvadratnih.

Budući vjerski objekt će se nalaziti u naselju Konik, na uglu raskrsnica budućeg bulevara koji se nastavlja od gradskog naselja Stari Aerodrom ka Koniku i sekundarne saobraćajnice sa koje se ostvaruje pristup, pješački i kolski, objektu. Na trapezoidnoj parceli, bit će smještena džamija bruto građevinske površine od 700 kvadratnih metara, prenosi Beraneonline.

Džamija je orjentirana prema Meki, a prostorna distribucija sadržaja se odvija na tri nivoa.

"Na prizemlju su organizirani molitveni prostor za muškarce, mihrab (niša u zidu u džamiji koja je usmjerena u pravcu kible (Kabe u Meki), kojoj su vjernici okrenuti za vrijeme molitve), minber, ćurs, prateći prostori namijenjeni obrednom pranju prije molitve. Na spratu, galeriji je organiziran molitveni prostor za žene", navodi se u saopćenju.

Oko objekta je predviđeno dvorište ograđeno ogradom visine četiri metra sa minaretom kao samostalnim elementom. U podrumskoj etaži su smještene garaža, servisne i tehničke prostorije.

Glavni kubus džamije sadrži molitvene prostore iznad kojeg je smješten drugi, manji kubus, pod uglom od 45 stepeni. Manji kubus je natkriven kupolom koja je smještena iza zidova atike. Dvorišni zidovi su pozicionirani na način da se od njih do regulacione linije realizuju zelene površine.

Vertikalne konstruktivne elemente čine armiranobetonska platna i stubovi, dok su pune i kasetirane ploče horizontalni elementi. Kupola je armiranobetonska ljuska.

Buduća džamija će se materijalizovati različito, gdje je veći kubus džamije obložen bijelim, nepoliranim mramornim pločama, minaret i kubus prvog sprata su od granitnih ploča crno-zelene boje. Dvorišni zid je od rezanih krečnjačkih ploča, a bravarija od nehrđajućeg čelika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...