PREDSJEDNICA KOSOVA VJOSA OSMANI: "Ne postoji opasnost sa bi opštine sa srpskom većinom mogle dobiti autonomiju"

Osmani je navela da ni u jednom trenutku ne bi dozvolila da se izađe iz okvira Ustava Kosova, pa čak ni dalje od odluka Ustavnog suda Kosova kojima su utvrđeni parametri u vezi s pravima Srba i njihovim organiziranjem na Kosovu.

  • Regija

  • 08. Apr. 2023  

  • 1

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da ne postoji opasnost da bi opštine sa srpskom većinom mogle dobiti autonomiju na osnovu sporazuma postignutog u Ohridu, koji predviđa osnivanje zajednice srpskih opština (ZSO) na sjeveru Kosova.

Ona je za RTV21 naglasila i da čak postoje takve tendencije, da ona ne bi to dozvolila.

Osmani je navela da ni u jednom trenutku ne bi dozvolila da se izađe iz okvira Ustava Kosova, pa čak ni dalje od odluka Ustavnog suda Kosova kojima su utvrđeni parametri u vezi s pravima Srba i njihovim organiziranjem na Kosovu.

Dodala je da delegacija Kosova radi na utvrđivanju detalja u vezi s Članom 7, kojim je predviđeno formiranje ZSO-a, ali je dodala da se sve zasniva na principima koji su već utvrđeni.

"Moram spomenuti i američku poziciju koja je i pisano utvrđena, a koja je, između ostalog, dodatni vodič u koracima koji su pred nama", istakla je Osmani.

Podsjećamo, Osmani je više puta ponovila da Kosovo ostaje posvećeno procesu koji doprinosi dugoročnom miru, sigurnosti i održivom prosperitetu u regiji.

Istakla je da aneks provedbe osnovnog sporazuma, dogovorenog u Briselu, treba biti u duhu principa usvojenih u Skupštini Kosova, odnosno nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo.

Naglasila je da Kosovo ostaje konstruktivna strana u procesu dijaloga i koordinirano s partnerima, dok konačnu riječ o sporazumu treba donijeti Skupština Kosova, u skladu s ustavnim procedurama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...