SASTANAK U TEHERANU: Saudijska Arabija i Iran obnavljaju diplomatske odnose

Posjet saudijskih dužnosnika rezultat je “primjene trilateralnog ugovora” koji su 10. marta potpisale dvije regionalne sile i Kina o ponovnoj uspostavi veza dviju zemalja nakon sedmogodišnjeg prekida

  • Svijet

  • 08. Apr. 2023  

  • 0

Saudijsko diplomatsko izaslanstvo doputovalo je u subotu u Teheran, gdje će razgovarati o ponovnom otvaranju diplomatskih predstavništava monarhije u Islamskoj Republici, priopćilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Posjet saudijskih dužnosnika rezultat je “primjene trilateralnog ugovora” koji su 10. marta potpisale dvije regionalne sile i Kina o ponovnoj uspostavi veza dviju zemalja nakon sedmogodišnjeg prekida, dodalo je ministarstvo pozivajući se na službenu saudijsku agenciju SPA.

Ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije, Hosein Amir-Abdolahjan i Fejsal bin Farhan, sastali su se u četvrtak u Pekingu kako bi normalizirali veze dviju bliskoistočnih sila nakon višegodišnje pojačane napetosti.

“Razgovarali su i razmijenili mišljenja stavljajući naglasak na službenu obnovu bilateralnih veza i na korake za ponovno otvaranje ambasada i konzulata dvije zemlje”, navodi saudijsko ministarstvo vanjskih poslova.

U subotu se saudijsko “tehnička delegacija" sastala sa šefom iranskog protokola u zgradi iranskog ministarstva vanjskih poslova, dodaje SPA.

Iranski dužnosnik je istakao “spremnost i želju svoje vlade da osigura sva sredstva i pomoć saudijskom izaslanstvu u njegovoj misiji”.

Dvije zemlje su prekinule veze 2016. nakon napada demonstranata na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu, pošto je Rijad pogubio šijitskog vođu.

Približavanje dviju zemalja treba se službeno proslaviti u prigodi posjeta iranskog predsjednika Ebrahima Raisija Rijadu, na poziv saudijskog kralja Salmana, nakon ramazana, krajem aprila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...