ŠTA KRIJU TAJNI DOKUMENTI: Wagner pokušao iz Turske nabaviti oružje za…

Predstavnici Wagner grupe "sastali s turskim kontaktima kako bi kupili oružje i opremu iz Turske", kako bi ojačali svoju poziciju u ratu u Ukrajini i Maliju.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2023  

  • 0

Prema tajnim dokumentima Pentagona koji su procurili u javnost, američke obavještajne agencije bile su svjesne pokušaja Wagnera da kupi oružje od članice NATO-a Turske i bile su dobro upoznate s ruskim planovima za rat u Ukrajini.

Dokumenti koji su procurilii, a koje je objavio Washington Post pokazuju da su se početkom februara predstavnici Wagner grupe "sastali s turskim kontaktima kako bi kupili oružje i opremu iz Turske", kako bi ojačali svoju poziciju u ratu u Ukrajini i Maliju.

U izvještaju se ne piše je li turska vlada bila svjesna toga i jesu li pregovori bili uspješni, ali Washington Post naglašava da bi se otkriće da je NATO saveznik možda pomagao Rusiji u ratu protiv Ukrajine moglo pokazati eksplozivnim.

Dvije druge stranice iz obavještajnog dosjea koji je procurio opisuju planove Wagner grupe da regrutuje ruske osuđenike za borbu protiv Ukrajine i naglašavaju da je ruska vojska postala ovisna o privatnim vojnim kompanijama

"Dokumenti također pokazuju ono što se dugo shvatalo, ali nikada nije javno jasno navedeno: američka obavještajna zajednica prodrla je u rusku vojsku i njene komandante toliko duboko da može unaprijed upozoriti Ukrajinu na napade i pouzdano procijeniti snage i slabosti ruskih snaga", navodi Washington Post.

Američka obavještajna služba znala je da je rusko Ministarstvo odbrane prenijelo plan za napad na ukrajinske trupe na dvije lokacije na određeni dan u februaru.

Također su unaprijed znali da se ruska vojska sprema udariti na desetak elektroenergetskih objekata i isto toliko mostova u Ukrajini. Dokumenti također spominju potencijalni savez između Kine i Rusije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...