ŽELJKO KOMŠIĆ OTKRIVA PAKLENI PLAN: "Vlada FBiH će biti formirana golom silom i združenom akcijom Schmidta i ambasadora SAD-a!"

"Nakon zadnjeg obraćanja Schmidta, prije njegovog odlaska na ukršnje praznike, i jasne poruke koju je zapravo uputio strankama “Trojke” da izdrže i ne ulaze u razgovore sa Lendom i SDA, siguran sam da nema ništa od bilo kakvog dogovora."

  • Politika

  • 10. Apr. 2023  11. Apr. 2023

  • 39

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je za sarajevski portal Etto.ba i prokomentarisao brojne aktualne teme poput formiranja nove Vlade Federacije BiH i politike međunarodne zajednice prema našoj zemlji. 

Na pitanje kakvu politiku prema BiH trenutno vodi međunarodna zajednica, Komšić kaže da je riječ o zadovoljavanju interesa tri najveća nacionalizma na Zapadnom Balkanu, srpskom, hrvatskom i albanskom.

"U više navrata govorio sam o tome. Očito je da je riječ o zadovoljavanju interesa tri najveće nacionalizma na Zapadnom Balkanu, srpskom, hrvatskom i albanskom. Kada pogledate kome drže stranu pojedini dužnosnici Zapada to je vrlo jasno. Nažalost, već mi je previše očekujemo od te međunarodne zajednice koja i ne postoji kao neki jedinstveni sustav. Međunarodne zajednice su istovremeno i SAD i Kina, i EU i Japan, Turska itd. To su zemlje koje imaju potpuno različite pristupe ovom dijelu svijeta. Tako kada govorimo o strancima trebamo svi biti konkretniji u tome na koga zapravo mislimo" , smatra Komšić. 

Za aktualnog visokog predstavnika Christiana Schmidta kaže da je posljednji, ali da bi njegove odluke mogle biti fatalne po BiH. 

"Schmidt je zadnji Visoki predstavnik, i čini se da je možda dobro što je to tako. On svoju ulogu privodi kraju. Posljedice odluka koje su drugi kreirali, a on navodno donosio, po Bosnu i Hercegovinu će, kratkoročno, nažalost biti vrlo loše, moguće i fatalne nakon jednog dužeg perioda" , rekao je Komšić 

Komšić je pokazao i razočarenje zbog, kako kaže, ciničnih optužbi da državu gura prema Rusiji upozoravaju da takve optužbe dolaze od onih koji su ga ranije optuživali da izmišlja maligni ruski utjecaj. 

"Iskren da budem, pomalo gubim interes da uopće govorim o tome ruskom utjecaju. Proveli smo godine upozoravajući na taj ruski utjecaj, odbijali smo da se sastanemo s ruskim ministarstvom vanjskih poslova zbog nepoštovanja države, da bi na kraju bio činio otpužen od onih koji su nama godinama ranije govorili da izmišljamo maligni ruski utjecaj, kako državu guramo ka Rusiji, dok su s druge strane politički nagrađeni oni koji su tvrdili da ovdje postoji premalo ruskog utjecaja. Bizarno" , rekao je Komšić

Na pitanje hoće li biti formirana Vlada FBiH, Komšić je uvjeren da hoće, ali na silu.

"Hoće i to “golom političkom silom” i združenom akcijom ambasade SAD-a i Schmidta. Nakon zadnjeg obraćanja Schmidta, prije njegovog odlaska na ukršnje praznike, i jasne poruke koje je zapravo uputio strankama “Trojke” da izdrže i ne ulaze u razgovore sa Lendom i SDA, siguran sam da nema ništa od bilo kakvog dogovora. Da je moglo doći do dogovora već bi se desio. Očito je da će Schmidt izvršiti novo nametanje i da mu je nedostatak dogovora stranaka koje imaju predsjednicu i potpredsjednike F BiH samo izgovorom. Mi iz DF-a smo mu prije par dana predložili jedan prijedlog dugoročnog rješenja kojim bi se ispoštovala volja većine u Parlamentu FBiH. “ , kazao je Komšić. 

Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...