PRIGOŽIN PONOVO UHVAĆEN U LAŽI: Šef zloglasnih Wagnera tvrdi da njegove trupe kontroliraju više od 80 posto Bahmuta, otkriveno stvarno stanje na terenu...

Kijev je rekao da mu za pobjedu nad Rusijom treba više kvalitetnog zapadnog oružja.

  • Evropa

  • 12. Apr. 2023  

  • 0

Čelni čovjek ruske plaćenićke vojske Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u utorak da njegove snage kontroliraju više od 80 posto istočnoukrajinskog grada Bahmuta, piše Reuters.

Visoki ukrajinski vojni dužnosnici nisu komentirali njegove tvrdnje, ali su rekli da se ukrajinski vojnici odupiru ruskim napadima.

Wagner već mjesecima radi na zauzimanju Bahmuta. Bitka za Bahmut mnoge je promatrače i stručnjake zbog velike količine vatre i obilatog korištenja rovova podsjetila na borbe koje su se vodile tokom Prvog svjetskog rata - dugotrajne sukobe s mnogo stradalih.

Prigožin je rekao da njegovi vojnici žele okružiti Bahmut. "Kontroliramo veći dio Bahmuta, više od 80 posto. Držimo centar grada, sve zgrade lokalne vlasti, držimo tvornice, skladišta", ustvrdio je Prigožin u jednom videu koji je objavio jedan ruski vojni bloger.

Denis Pušilin, čovjek kojeg je Kremlj postavio na čelo Donjecke oblasti, rekao je da su ruske snage ukrajinske vojnike stjerale u kut. "Njihove su jedinice na zapadu grada ukopane. Nemaju izbora nego krenuti naprijed i predati se", dodao je Pušilin.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik zapovjednika ukrajinskih trupa na istoku zemlje, rekao je da je situacija u Bahmutu pod kontrolom te da Kijev neće dopustiti da Rusi i Wagner okruže njegove vojnike.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar priznala je da je Bahmut u bitkama u Ukrajini primio najveći udarac. "Međutim, Rusi od nas gube u uličnim borbama pa uglavnom samo uništavaju zgrade i drugu infrastrukturu", dodala je Maljar.

Kijev je rekao da mu za pobjedu nad Rusijom treba više kvalitetnog zapadnog oružja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da mu je američki kolega Antony Blinken rekao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati Ukrajinu, a kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da Kanada Kijevu poslati još jurišnih pušaka, strojnica i municije.

Prigožin je više puta rekao da je Rusija zauzela Bahmut no te su se izjave kasnije pokazale netačnima.

Rusija je rekla da će im pobjeda u Bahmutu omogućiti da krenu u ofanzive širom Ukrajine. S druge strane, Kijev i Zapad tvrde da je Bahmut samo simbolički važan grad te da je njegova strateška važnost minimalna.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina braniti Bahmut koliko god bude trebalo, ali je dodao da će se ukrajinske snage iz njega povući ako bude izgledalo kao da će ih Rusi opkoliti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...