VOJNI ANALITIČAR IGOR TABAK: "Ukrajinci su podigli 20 novih brigada, to je više desetaka tisuća ljudi, još pristižu tenkovi..."

Osvrnuo se i na curenje povjerljivih dokumenata, navodeći da bi to doista moglo biti curenje, ali bi moglo biti i potpuna fabrikacija jednih ili drugih obavještajaca i stiga sve to treba uzeti s rezervom.

  • Regija

  • 13. Apr. 2023  

  • 1

Vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak komentirao je curenje američkih tajnih dokumenata o sukobu u Ukrajini, a osvrnuo se i na pripremu velike ukrajinske protuofenzive, navodeći da ona uvelike ovisi o meteorologiji.

“Vremensko određenje (ofenzive) ovisi o meteorologiji. Tamo je još jako kišno i to nije dobar period za pokrete mimo urbanih borbi. To je jedan veliki element koji utječe na tu priču”, kazao je vojni analitičar za N1.

Navodi da je osnovno ritam sušenja tla. “U idućim tjednim će ozbiljnije početi bujati vegetacija, to je bitan element koji olakašava skrivanje i otežava precizno identificiranje protivničkih kota.”

Osvrnuo se i na curenje povjerljivih dokumenata, navodeći da bi to doista moglo biti curenje, ali bi moglo biti i potpuna fabrikacija jednih ili drugih obavještajaca i stiga sve to treba uzeti s rezervom.

“Ti dokumenti otkrivaju malo novoga. Ofenziva je već dugo u pripremi. S jedne strane je ovisila o dizanju ljudstva. Digli su 20 novih brigada, to je više desetaka tisuća ljudi, puno je to ljudi. Dobili su dosta novog materijala, još pristižu i tenkovi i vojni materijali. Dobar dio ljudstva je prošao obuku”, navodi Tabak.

Kaže da sve to treba premjestiti na frontu i to tako da se ne vidi previše grupiranja da ne bi bili meta. “To je veliki posao koji je u tijeku i koji će trajati idućih tjedana.”

Tabak se osvrnuo i na stanje u Bahmutu. “Ne bi čudilo da Ukrajinci drže još jedno 20-ak posto. Sve to ima i psihološku vrijednost jer je problem neprekidno stanovništvu i vojsci objavljivati gubitke. Ako se i povuče iz Bahmuta, to će dovesti do toga da se cijela fronta preseli do prvog idućeg niza sela ili većeg grada jer Rusi idu vrlo metodički i ruše sve pred sobom. Ono što ostane iza tih osvajanja je i upitno koliko se da ponovno naseliti bez ekstremnih troškova.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...