SULEJMAN UGLJANIN DIREKTNO: "Bošnjacima Sandžaka su neophodni stabilni mehanizmi za zaštitu od velikosrpske politike"

Naglasio je da Vučić negira genocid u Bosni i Hercegovini, a prisvaja političku dobit ostvarenu genocidom nad Bošnjacima.

  • Regija

  • 13. Apr. 2023  

  • 2

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin održao je danas u centrali Stranke u Novom Pazaru konferenciju za medije, na kojoj je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji, o pozitivnim efektima potpisanog sporazuma o saradnji i zajedničkomdjelovanju sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) i reakciji vladajućeg režima na jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku, saopćila je SDA Sandžaka.

- Govorit ćemo danas o pozitivnim efektima Sporazuma o saradnji i zajedničkom djelovanju SDA Sandžaka - SPP. Bošnjačke političke stranke su osnovane da predstavljaju, štite i unapređuju vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda u Srbiji. Suština i svrha osnivanja i djelovanja bošnjačkih stranaka u Sandžaku je zaštita interesa bošnjačkog naroda - rekao je Ugljanin.

SDA Sandžaka i SPP su se, kako je naveo, ovim sporazumom, postavile visoko na bošnjačkoj političkoj sceni u Sandžaku i tako uspješno grade svoj zajednički politički autoritet.

Politički legitimitet

- Donošenje prave odluke u pravom trenutku je formula uspjeha. Kao prvo: Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše političko i predstavničko tijelo ima neosporan, potpuni legalitet i legitimitet da odlučuje po svim pitanjima od vitalnog interesa za
bošnjački narod u Srbiji. Bošnjačko nacionalno vijeće odražava jedinstvo bošnjačkog naroda u Srbiji i to mora da se poštuje.

SDA Sandžaka i SPP su ujedinjene ovim sporazumom postigle politički legitimitet od više od 60 posto bošnjačkog biračkog tijela u Sandžaku - da legalno pokreću postupke i preduzimaju mjere po svim pitanjima od značaja za bošnjački narod u Srbiji. U svim sandžačkim skupštinama čine jak štab za formiranje stabilne bošnjačke skupštinske većine. U Novom Pazaru 20 od 47 što je 42,5 posto, u Sjenici 19 od 39 što je 48.6 posto i u Tutinu 29 od 37 što je 78,3 posto. Na parlamentarnim izborima sa pet zastupničkih mandata - istakao je Ugljanin.

Ove činjenice, naglasio je, govore da su ove dvije stranke ovim Sporazumom vratile dostojanstvo bošnjačkom narodu u Sandžaku.

- Ove činjenice su važan osnov i motiv da naši stranački, stručni i politički timovi, zastupnici, odbornici i ogranci, na svim nivoima zajedno rade na realizaciji svih odredaba ovog Sporazuma. Naglašavam, donošenje prave odluke u pravom trenutku je formula uspjeha. Ustavna i zakonska prava se lično uzimaju i ostvaruju, primjenjuju i uživaju i štite. Prava se na ostvaruju traženjem niti molbom, već, aktivnim, ustrajnim radom koji uključuje odricanja i rizike.

Nakon velike distance i dugogodišnje nesaradnje, potreban je naš lični primjer i angažman na terenu. Prvo da se ljudi upoznaju, a potom nastave zajedno ka zajedničkom cilju. Podijeljeni Bošnjaci nestaju sa ovih prostora - rekao je, a potom nastavio:

- Druga tema: Reakcija vladajućeg režima na jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku. Zabrinjava činjenica da predsjednik Srbije, bez ikakvog povoda, govori izmišljenu tezu o citiram, "otcjepljenju tri općine Novi Pazar, Sjenica i Tutin u kojima su Bošnjaci
većina" i u kojima su kako on kaže "Bošnjaci zadovoljni svojom Srbijom" i upoređuje sa, kako on kaže "64 srpske općine u Bosni i Hercegovini". To su općine u kojima su srpske oružane snage izvršile genocid nad Bošnjacima 1990-ih, žive
lomače u Višegradu, i druge zločine u cilju istrebljenja Bošnjaka iz tih, kako Vučić kaže "64 srpske općine".

Zaštita od velikosrpske politike

Naglasio je da Vučić negira genocid u Bosni i Hercegovini, a prisvaja političku dobit ostvarenu genocidom nad Bošnjacima.

- Vučiča vrijeđa izraz kojim smo ukazali u kojem pravcu Srbiju vodi velikosrpska politika vjerskog šovinizma, nacionalfašizma i socijalrasizma. Bošnjacima Sandžaka su neophodni stabilni mehanizmi za zaštitu od velikosrpske politike, kako se nikad više ne bi ponovio organizovani srpski državni teror nad Bošnjacima u Sandžaku, kakav je počinio Miloševićev režim 1990-ih, a koji je doživio novi uspon dolaskom SNS-SPS koalicije na vlasti u Srbiji.

SDA Sandžaka nije protiv Srbije niti protiv srpskog naroda. Mi smo protiv velikosrpske politike koja je dokazana opasnost za biološki opstanak Bošnjaka - zaključio je Ugljanin, saopćila je SDA Sandžaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...