SKANDALOZNE IZJAVE MILANKA KAJGANIĆA: „Polemika oko toga je li bio ili nije bio genocid nije negiranje i nije krivično djelo, za veliki broj prijava protiv Dodika donijeli smo negativne odluke…“

Govoreći o državnoj imovini odnosno odluci Ustavnog suda BiH, glavni državni tužilac je kazao da Ustavni sud nije zabranio bilo kakve aktivnosti. 

  • Vijesti

  • 14. Apr. 2023  14. Apr. 2023

  • 13

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić gostujući na RTRS-u pokušao je obesmisliti izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojim se zabranjuej negiranje genocida, ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

“Imamo situciju sada u javnosti da se smatra da je donesen novi zakon i da taj zakon zabranjuje samo negiranje genocida, da je svaka polemika oko toga je li negdje bio genocid ili nije bio genocid predstavlja krivično djelo. To nije u skladu sa Krivičnim zakonom BiH", izjavio je Kajganić.

On je dodao je da je najveći broj prijava za negiranje genocida bio protiv Milorada Dodika

“U značajnom broju tih predmeta mi smo donijeli tužilačke odluke i one su do sada sve bile negativne i tužioci su objasnili iz kojih razloga su donijeli te negativne odluke”, izjavio je Kajganić. 

Govoreći o državnoj imovini odnosno odluci Ustavnog suda BiH, glavni državni tužilac je kazao da Ustavni sud nije zabranio bilo kakve aktivnosti. 

"Ustavni sud je donio privremenu mjeru i suspendovao primjenu navedenog Zakona dok ne odluči u meritumu da li je zakon u skladu sa Ustavom ili nije. Međutim, Ustavni sud nije zabranio bilo kome bilo koje aktivnosti i ako Ustavni sud bude zabranio, i ako donese rješenje i dostavi Tužilaštvu da je nekom zabranio određene aktivnosti, i taj neko bez obzira na takvu mjeru se ogluši o odluku Ustavnog suda, Tužilaštvo će reagovati i po službenoj dužnosti, ako dobije takvo rješenje Ustavnog suda. Do sada ga nismo dobili", naveo je Kajganić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...