SVI POGLEDI UPRTI U NEBO: Turska lansirala prvi satelit za promatranje...

Ovim lansiranjem Turska će prvi put imati elektro-optičku satelitsku kameru visoke rezolucije u orbiti.

  • HiTec

  • 15. Apr. 2023  

  • 0

Turska je u subotu uspješno u svemir lansirala prvi nacionalni satelit visoke rezolucije za promatranje Zemlje, nazvan IMECE, javila je Turska Radiotelevizija TRT.

Prvi satelit turske proizvodnje lansiran je u subotu ujutru iz baze svemirskih snaga Vandenberg u američkoj državi Kaliforniji u 8.48 sati po srednjoevropskom vremenu.

Ovim lansiranjem Turska će prvi put imati elektro-optičku satelitsku kameru visoke rezolucije u orbiti.

Govoreći nakon lansiranja satelita, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Turska izvršila dizajn, proizvodnju, montažu, integraciju i testiranje samog IMECE-a.

- Lansiranjem IMECE-a i planiranim lansiranjem Turksata 6A, broj turskih satelita u svemiru dostići će 10 - rekao je Erdogan.

IMECE-ova orbita će biti podudarna sa Suncem na visini od 680 kilometara i služiti u oblastima obrane, upravljanja katastrofama, životne sredine i urbanizacije te poljoprivrede i šumarstva, javlja Radio Slobodna Evropa.

Tokom misije od pet godina, satelit IMECE snimat će slike iz cijelog svijeta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...