EZAN U VLASENICI "PREGLASAN" NAKON 130 GODINA: Zašto optuženiku za ratne zločine i opštinskom načelniku Miroslavu Kraljeviću smeta muslimanski poziv na molitvu

Redžić smatra da iza svega stoji politički motiv i približavanje općinskih izbora, kao i polemika oko izgradnje spalionice.

  • Društvo

  • 15. Apr. 2023  

  • 1

Politika ne bira sredstva, pa čak i ezan može biti meta - poručuju povratnici iz Vlasenice. Potezi načelnika ove Opštine Miroslava Kraljevića, inače optuženika za ratne zločine, uzburkale su bh. javnost. Naime, zatražio je da se smanji jačina zvuka muslimanskog poziva na molitvu. Za povratnike poruka je, kažu, više nego jasn, prenosi televizija N1.

130 godina iz vlaseničke džamije poziva se na namaz. No, ezan je postao preglasan, poručuju sada iz Opštine Vlasenica. Naredili su da se utiša. Za povratnike poruka je jasna: Ovo je novi pritisak na njih.

“Šta da kažem… nije dobro to… što se to desilo… što im smeta”, govori nam Muhamed Gagulić, dodajući da ga ovakvi potezi pogađaju.

U dopisu iz Opštine navodi se da je odluka donesena nakon žalbi brojnih građana. Na ulicama Vlasenice srećemo mnogo više onih koji tako ne misle.

“To ne treba, to je vjerski i ne treba dirati”, govore nam nekih od mještana.

“Ne smeta nama njihovo, neka ne smeta ni njima naše”, dodali su pojedini.

Tu su i oni koji ignoriraju temu, kao i oni koji podržavaju potez opštinskih vlasti.

“Ja sam išao i zamislio se… kad je to grunulo srce mi stalo”, ispričao nam je Vlaseničanin.

“Smeta li vam ezan?”, upitali smo.

“Ne smeta, nego baš kad prođeš bude preglasno”, pojasnio nam je.

Mirzet Redžić, odbornik u Skupštini Opštine Vlasenica, naglašava nam kako prethodno nije upućen nijedan zahtjev za dolaksom inspekcije i mjerenjem decibela.

Redžić smatra da iza svega stoji politički motiv i približavanje općinskih izbora, kao i polemika oko izgradnje spalionice.

Spalionica plastike ne smeta načelniku, ali je zato općinska inspekcija utvrdila da farmer Samir Okić izgradnjom ovih objekata krši propise. To je, osim dovođenja u pitanje tona ezana, samo još jedan u nizu pritisaka, smatraju povratnici.

Okić dodaje da je to vid osvete jer je njegova supruga svjedok u sudskom procesu protiv načelnika Kraljevića. Otac njegove supruge je prva žrtva u Vlasenici, dodaje. Podsjećamo, 2017. godine Tužilaštvo BiH je protiv načelnika Vlasenice i još tri osobe podiglo optužnicu za ratne zločine.

“Moja supruga i ja sad treba ponovo da proživljavamo torturu od njega. Poručio sam mu da ja nisam osoba kojoj se može prijetiti, ja to ne dozvoljavam”, naglašava Okić ekipi N1.

I ostali povratnici pozivaju više nivoe vlasti da reaguju. Iz muftijstva tuzlanskog smatraju to nedopustivim naročito u vrijeme kada je muslimanima mir najpotrebniji – u vrijeme ramazana.

U međuvremenu u džamiji okupljeni mališani: Radosna dječica i ramazanski pokloni. Njihov glas i glas sa ove munare nikakva politika, poručuju Vlaseničani, neće promijeniti. Niti utišati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...