U AHMIĆIMA URUČENA PRIZNANJA ZASLUŽNIMA ZA DOSTIZANJE PRAVDE: Među dobitnicima Graciela Santana, Serge Brammertz i Vasvija Vidović

U okviru obilježavanja 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Ahmića uručena su i priznanja zaslužnima za doprinos u postizanju pravde.

  • Vijesti

  • 16. Apr. 2023  

  • 0

U Ahmićima kod Viteza danas je obilježena 30. godišnjica stravičnih zločina koje su nad lokalnim bošnjačkim stanovništvom počinile jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Upriličena je komemoracija na kojoj su se obratile brojne zvanice, a na lokalnom Šehidskom obilježju položeno je cvijeće, proučena Fatiha, te odata počast žrtvama stravičnih zločina.

U okviru obilježavanja 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Ahmića uručena su i priznanja zaslužnima za doprinos u postizanju pravde.

Udruženje građana žrtava rata 92-95. "16. april" Ahmići priznanja je uručilo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Gracieli Gatti Santana, te glavnom tužiocu MRMKS Sergeu Brammertzu.

Također, priznanja su dobili i bošnjački oficiri za vezu s Haškim tribunalom Vasvija Vidović i Amir Ahmić.

Ovom prilikom zahvalnica je dodijeljena predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratu Tahiroviću za istrajan i predan rad u postizanju istine i pravde za žrtve genocida.

Najmlađa žrtva bila tromjesečna beba

Podsjetimo, u ranim jutarnjim satima, tog 16. aprila 1993. godine, pripadnici HVO-a napali su selo Ahmići i ubili 116 Bošnjaka, te spalili njihove kuće. Najmlađa žrtva tih zločina bila je tromjesečna beba.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti.

Jedan od komandanata HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora. Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za učešće u zločinu, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a "Džokeri" Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora.

Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu.

Tihomir Blaškić osuđen je na devet godina zatvora, a na slobodu je pušten nakon što je odslužio kaznu od osam godina i četiri mjeseca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...