SUPRUGA FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA SLAVI 70. ROĐENDAN: Evo zašto ne želi da mediji pišu o tome

Kad ne predstavlja Francusku u inostranstvu, prva dama Francuske Brigitte Macron bavi se dobrotvornim radom kod kuće

  • Evropa

  • 16. Apr. 2023  

  • 0

Prva dama Francuske Brigitte Macron danas navršava 70 godina, ali ne očekuje se da će govoriti o tome.

"Čekaj 13. april 2023. kad ću imati 70. Čut ćeš za to, sigurna sam. Taj dan neću ništa čitati", rekla je u januaru za ženski lifestyle magazin S sa jedva prikrivenom zebnjom zbog nadolazeće poplave novinskih članaka.

Brigitte, koja ima troje djece iz prethodnog braka, već decenijama je podsjećana na 25-godišnju razliku u godinama između nje i njenog supruga, kojeg je upoznala dok je on bio učenik, a ona učiteljica u privatnoj školi na sjeveroistoku Francuske.

Njihov brak bio je prava senzacija kada se Emmanuel Macron pojavio u javnosti, prvo kao ministar, a zatim kao predsjednički kandidat 2016. godine, a mnogi su se zapitali može li tako neobičan par biti primjer, navodi AFP.

"Nikad nisam promovisala nas kao par, postojimo ali ne možete to objasniti", nastavila je u intervjuu za S.

Njen ured odbio je reći šta je planirala za svoj značajan rođendan kada je AFP kontaktirao.

Prva dama vratila se u srijedu navečer iz dvodnevne državne posjete Nizozemskoj sa suprugom na kojem je prisustvovala događaju koji je organizovao nizozemski kralj te je obišla kuću Anne Frank s kraljicom.

Oduvijek je s negodovanjem prihvatala ulogu supruge političara, navodno je odvraćala svog supruga od ulaska u političke vode na prvom mjestu i nije bila pretjerano zainteresovana po pitanju njegove kandidature za drugi mandat u aprilu prošle godine.

Tokom demonstracija protiv Macrona 2018. od strane takozvanih žutih prsluka, koji su simbol francuskih vozača, ljubiteljica književnosti i pozorišta bila je meta, a pretrpjela je uvredljive komentare od strane bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i njegovog kabineta.

Kad ne predstavlja Francusku u inostranstvu, bavi se dobrotvornim radom kod kuće, uz podršku malog tima koji djeluje iz vlastitog prostora u predsjedničkoj palači.

Većina pitanja u njenom radu povezana su s njenom bivšom karijerom učiteljice, pa se tako često bavi problemom nasilja u školama, autizmom u djetinjstvu, mentalnim zdravljem i društvenim medijima.

"Što se tiče njenih aktivnosti, ona je vrlo tradicionalna u svom pristupu", rekao je za AFP Robert Schneider, autor knjige “Prve dame” na francuskom jeziku o suprugama predsjednika.

Rođena u imućnoj provincijskoj porodici, njen otac je vodio prodavnicu čokolade u njenom rodnom gradu Amiensu, Brigitte se smatra konzervativnijom od svog supruga i u prijateljskim je odnosima s desničarskim bivšim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

"U početku su postojale dvije strane. Prva je slobodna žena koja je prekršila društvene konvencije udajom za 25 godina mlađeg čovjeka dok je druga poprilično konvencionalna a to je provincijska buržujka, katolkinja, dobro odgojena, elegantno odjevena, koja glasa za desnicu", dodao je Schneider.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...