OVO SU POLITIČKE STRANKE KOJE U RATAMA PLAĆAJU KAZNE ZA KRŠENJE ZAKONA: Evo čime to obrazlažu

Prihvaćeno je u ovoj godini i pet zahtjeva za isplatu kazni u ratama koje su uputili stranački kandidat na izborima.

  • Politika

  • 16. Apr. 2023  

  • 0

Političke stranke nerijetko traže da novčane kazne, koje im je zbog kršenja zakona izrekla Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, plate na rate, piše Faktor.ba.

Kako se može čuti na sjednicama CIK-a, ove zahtjeve obrazlažu teškom finansijskom situacijom. Tako je samo u ovoj godini CIK prihvatio 12 zahtjeva stranaka, među njima i onih koje su u vlasti ili su parlamentarne.

Prihvaćeno je u ovoj godini i pet zahtjeva za isplatu kazni u ratama koje su uputili stranački kandidat na izborima.

Mjesečni iznos koji stranke trebaju platiti kreće se od 300 KM po jednoj kazni, pa naviše.

Na posljednjoj sjednici održanoj u četvrtak, CIK je odobrio Demokratskom narodnom savezu da 6.800 KM kazne plati na 12 rata, a svoju kaznu od 2.000 KM će Hrvatska stranka prava Dr. Ante Starčević Bosne i Hercegovine platiti u četiri rate ili po 500 KM.

U februaru su na tri sjednice CIK-a odobravane isplate kazni u ratama strankama koje su sankcionisane za kršenje zakona.

Čak tri takve molbe uputila je Stranka za BiH. Oni će kazne od 20.000 KM, 4.000 KM i 3.000 KM platiti u deset rata.

PDP će svoje 4.000 KM platiti također u deset rata, ili po 400 KM, dok će HDZ 1990. platiti kaznu od 17.100 KM na četiri rate.

Na sjednicama u januaru odlučeno je da će Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak) 6.000 KM platiti na deset rata, a SDP će za dvije kazne od po 4.000 KM davati po 800 KM deset mjeseci.

Dvije kazne od po 3.000 KM u deset rata platit će i politički subjekt Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS.

Kada su u pitanju pojedinci, Šuhretu Fazliću kao kandidatu Pomaka za skupštinu Unsko-ssanskog kantona odobreno je da kaznu od 6.000 KM plati u deset rata.

Po 400 KM mjesečno mora izdvajati i Amin Đulabić, koji je bio kandidat SDP-a za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, a po 300 KM izdvajaju Mustafa Ljaljić, kandidat DF/GS-a za Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te Dalibor Ivanović koji je bio kandidat za predsjednika/potpredsjednika RS-a.

Sanelu Kajanu, koji je također bio kandidat DF/GS-a za Zastupnički dom Parlamenta FbiH, odobreno je da kaznu od 3.000 KM plati u 12 rata, što je po 250 KM mjesečno, piše Faktor.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...