"LEGITIMNO", PA KO KOGA PREVARI: Čovićev tajni adut - srušiti Novalićevu vladu prije Schmidtove "bajramske čestitke"…

Burno će biti narednih dana na političkoj sceni u FBiH.

  • Mini market

  • 18. Apr. 2023  

  • 2

Sve je izvjesnije da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poslije Bajrama opet intervenirati. Ipak, čini se da postoji dilema ko će do kraja profitirati. SDP i HDZ nisu zainteresovani za SDA-ovu koncentracijsku vladu, a DF je pozvao sve političke partije da se usprotive nametanju kratkoročne odluke od strane visokog predstavnika. Ovo će biti sedmica s puno pregovora, a HDZ bi kako saznaje Ljudski.ba mogao posegnuti i za napuštanjem Vade FBiH.

Opcija da ministri HDZ-a napuste vladu FBiH i tako u potpunu blokadu dovedu funkcionisanje izvršne vlasti nije nova. Time bi era vlade Fadila Novalića definitivno bila završena, ali teško je izvagati kakve bi reakcije takav potez izazvao u javnosti i kod predstavnika međunarodne zajednice. Sigurno je da bi to bio pritisak više na Christiana Schmidta da interveniše, ali je pitanje smije li se HDZ, zaista kockati i preuzeti na sebe toliku odgovornost. HDZ je davno mogao oboriti vladu u kojoj participira, ali to nije. Teško je biti siguran da Osmorka može iskontrolisati sve svoje članice i pojedince da pozitivno odreaguju na takav potez koji bar privremeno blokira u potpunosti izvršnu vlast u FBiH.

HDZ-ovi mediji ne prepuštaju ništa slučaju pa se pitaju "hoće li Schmit slomiti Hrvate, ili SDA?!" S obzirom da je predsjednik HDZ-a već javno istakao kako je ovoj stranci prihvatljivo samo privremeno rješenje za deblokadu vlasti, jasno je da se poistovjećivanjem cijelog hrvatskog naroda sa HDZ-om vrši dodatni pritisak na Schmidta. Uz to Čović je najavio da će do kraja aprila biti formirana vlada FBiH jer ima sigurne informacije koje još ne može podijeliti sa javnosti, mada i ptice na grani znaju da se računa na naklonost visokog predstavnika.

Vjetar u leđa dolazi iz NIP-a čiji predsjednik Elmedin Konaković optužuje NES da provocira i odugovlači procese. Ipak, NIP će prisustvovati sastancima koje pokreću NES i SBiH,

- Imamo i mi svoje snove, jedan čovjek jedan glas, bez enitčkih prefiska. Ali znamo da to nije ralno s HDZ-om, HDZ-om 1990, sa SNSD-om pa ni PDP-om i SDS-a. Nećemo gubiti vrijeme na rješenja kojih neće biti i da pravimo tenzije koje će zaustaviti reformski zamah koji imamo, poručio je Konaković.

Konkretno rješenje je predložio DF, poslao ga Schmidtu i pozvao sve stranke da se usprotive privremenim rješenjima. Član Predsjedništva DF-a Zlatan Begić bio je brutalan s porukom da treba zaustaviti "pobješnjelog" Murphya (ambasador SAD-a u BiH) i "razuzdanog" Schmidta. Ovako radikalna retorika mač je s dvije oštrice jer je pitanje može li proizvesti dovoljno pobune na domaćoj političkoj sceni prema volji stranaca koji su čvrsto nanišanili SDA, piše Ljudski.ba.

Odgovor će ubrzo biti jasan. OHR i međunarodne diplomate kreću sa svojim "krugom konsultacija": NES, SBiH i HDZ 1990 prve su na "nišanu". Logično. Prve dvije treba urazumiti da se potpuno odreknu SDA, treća da bude bajpas ako plan ne uspije. Cilj je 51 ruka u Predstavničkom domu koja bi nakon intervencije Schmidta imenovala novu Vladu FBiH. Matematički moguće je to bez NES-a i SBiH, ali HDZ bi morao legitimirati ostale hrvatske stranke. Problem je što imenovanje vlade ovisi od većeg broja stranaka s malim brojem zastupnika. Naglo se povećava cijena onima koji imaju samo jednog zastupnika.

Zato napuštanje vlade od strane ministara HDZ-a nije isključen scenario. Na ostavku ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare se ozbiljno računa zbog raspoloženja NIP-ovog predsjednika. Ako bi im se pridružili oni iz SBB-a pomoglo bi se u pokušaju da se teret odgovornosti opet prebaci na SDA. Za to se ipak mora biti sigurno u ruke koje bi izglasale novu vladu. Burno će biti narednih dana na političkoj sceni u FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...