JANUSZ BUGAJSKI, AMERIČKI STRUČNJAK ZA ZAPADNI BALKAN: "Opasan plan izbornim manipulacijama u BiH; Slab američki odgovor na Vučićevu i Dodikovu agendu podstaći će apetite Beograda…"

-Stoga, NATO i EU moraju biti spremni na nove provokacije ranjene i umiruće imperije, kazao je Bugajski.

  • Politika

  • 18. Apr. 2023  

  • 1

-Vašingtonu je, čini se, ponestalo kredibilnih ideja za rješavanje nastalih sukoba u regionu. Umjesto da osujeti pansrpstvo i obuzdaju hrvatske i albanske ekvivalente, neki zvaničnici naivno vjeruju u neku vrstu regionalnog “multipolarizma” u kome su manje države podređene politici većih regionalnih sila, kaže u razgovoru za Danas Janusz Bugajski, viši saradnik fondacije Jamestown iz Washingtona.

Bugajski je nedavno u kolumni za istraga.ba napisao i da su do sada predlagani različiti planovi za rješavanje nastalih sukoba, uključujući i razmjenu teritorija i prilagođavanje granica na način da se izgrade etnički homogenije države, ali bez ikakvog uspjeha usred straha da bi to moglo ubrzati nove oružane sukobe.

Uprkos tome, piše Bugajski, razvoj događaja tokom prošle godine ukazuje na to da su Vašington i Brisel možda osmislili nacrt za novo regionalno rješenje – tripartitni plan čiji je cilj nagraditi Beograd, Zagreb i Tiranu političkim i ekonomskim uticajem nad slabijim susjednim državama i direktnijom kontrolom nad srodnim stanovništvom u susednim zemljama.

Prema planu, Srbija bi, piše u kolumni, u velikoj mjeri dominirala srpskim entitetom u BiH, čak i bez formalne podjele i pripajanja.

„Srpski i hrvatski nacionalisti mogli bi zajedničkim snagama paralisati institucije BiH… Preko svojih saveznika i opunomoćenika, Beograd bi takođe bio ovlašten da sprovodi srbizaciju Crne Gore uz pomoć SPC i srpskih nacionalističkih predstavnika u parlamentu i vladi“.

Na pitanje koji su najjasniji pokazatelji tripartitnog plana Vašingtona i Brisela o kojem piše i koliko je takav plan opasan po mir u regionu, Bugajski odgovara:

-Takav plan je evidentan u izbornim manipulacijama u BiH, pritiscima da se uspostavi srpska politička autonomija na Kosovu, i izdaji najodanijeg prozapadnog lidera Mila Đukanovića u Crnoj Gori. Takav plan će izazvati nove konflikte koji mogu da dovedu do oružanih sukoba jer će Bošnjaci, Crnogorci i Kosovari u njemu gledati kao na pokušaj eliminacije svoje državnosti i sužavanja nacionalnog identiteta.

Imaju li SAD tim na Balkanu koji zaista razumije lokalne uslove na terenu? Šta možemo očekivati od Jamesa Rubina, specijalnog izaslanika SAD-a i koordinatora Centra za globalni angažman pri State Departmentu (tokom nedavne posjete regionu Rubin je kazao da je Zapadni Balkan osjetljiv na ruske i kineske dezinformacije i da veliki dio dolazi iz Srbije; izrazio je i uvjerenje da se Crna Gora neće ponovo okretati Beogradu i Moskvi) ako se ima u vidu da predstavnici Bidenove administracije poput Escobara, Choleta… očigledno čine sve da umire proruske aktere u regionu na štetu istinskih prozapadnih aktera?

-Rubin je u pravu da je region Balkana posebno podložan ruskim i kineskim informacionim ratovima, posebno zato što postoje državni akteri u Beogradu i drugde koji imaju koristi od toga.

U izjavi o Crnoj Gori, nejasno je da li Rubin pogrešno shvata politiku zemlje ili šalje upozorenje izabranom predsjedniku Milatoviću da ne dozvoli Beogradu i Moskvi da prošire svoj uticaj na institucije Crne Gore.

Nadati se da se Escobar, Hill, Cholet i drugi zvaničnici spremaju za nove političke bitke u regionu, jer će njihov slab odgovor na Vučićevu i Dodikovu agendu podstaći apetite Beograda i Banjaluke i istovremeno podstaći otpor protiv njihove pansrpske politike.

Koliko će problemi koje Balkan ima sa Rusijom biti riješeni očekivanom pobjedom Ukrajine?

-Vojna pobjeda Ukrajine i protjerivanje ruskih okupacionih snaga poslaće snažan signal da će nezavisnost i nacionalni identitet biti odbranjeni od imperijalnih grabljivaca.

To će oslabiti vojne i ekonomske kapacitete i propagandne narative Moskve pokazujući da je Rusija propala država. Što je još važnije, to će ubrzati raspad vještačke Ruske Federacije i najaviti pojavu novih država iz moskovske “unutrašnje imperije”.

Međutim, Kremlj će, da bi prikrio svoj poraz u Ukrajini, pokušati da stvori nove bezbjednosne probleme za Zapad u ranjivim regionima kao što je Zapadni Balkan.

Stoga, NATO i EU moraju biti spremni na nove provokacije ranjene i umiruće imperije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...