"SB" IZBOR KARIJERNIH BH. POLITIČARA: To kad uhvati, ne pušta: Ima li (za njih) života izvan politike? (FOTO)

"Slobodna Bosna" napravila je izbor bh. političara koji su najduže prisutni na domaćoj političkoj sceni i koji u svom životu, praktično, nikada ništa drugo nisu ni radili.Zapravo, za neke od njih čini nam se kao da su se rodili u parlamentarnim klupama i na raznim ministarskim i inim političkim funkcijama. Pa, krenimo redom...

  • Politika

  • 18. Apr. 2023  18. Apr. 2023

  • 6

Piše: Maja Radević

" Ne živim od politike i mogu bez politike ", izjavio je nedavno potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović .

U Mijatovićevoj izjavi ne bi bilo ništa neobično da još od 2006. godine – dakle, punih sedamnaest godina - ovaj 45-godišnji političar ne obnaša raznorazne političke i savjetničke funkcije. A ovo su samo neke od njih: od 2006. do 2008. načelnik Odjela za evropske integracije Ministarstva finansija u Vladi RS-a; 2008. godine savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH; 2009. pomoćnik ministra finansija u Vladi RS; od 2010. do 2013. savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske za međunarodne odnose i suradnju safinansijskim institucijama…

Dakle, ako ne računamo razdoblje od 2001. do 2006. godine, kada je radio kao portparol u Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe, Mijatović je, slobodno možemo reći, ogledni primjer karijernog političara.

"Slobodna Bosna" napravila je izbor bh. političara koji su najduže prisutni na domaćoj političkoj sceni i koji u svom životu, praktički, nikada ništa drugo nisu ni radili.Zapravo, za neke od njih čini nam se kao da su se rodili u parlamentarnim klupama i na raznim ministarskim i inim političkim funkcijama. Pa krenimo redom...

Nikola Špirić (SNSD)

Svojim bogatim političkim iskustvom Nikola Špirić često se voli javno pohvaliti, pa je stoga i na prvom mjestu naše liste najdugovječnijih političara.

“Ja sam dugo u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, najviše od svih koji su na političkoj sceni Republike Srpske i Federacije” , ponosno je izjavio Špirić prošle godine.

Nikola Špirić

Špirić više od 20 godina u kontinuitetu obnaša funkcije u vrhovnom zakonodavnom, odnosno izvršnom dijelu vlasti u BiH. Politikom se počeo baviti još 1993. kao član Srpske radikalne stranke. Za poslanika u Predstavničkom domu PSBiH prvi put je izabran davne 1998. godine, tada kao član SDS-a. Tokom svoje karijere promijenio je pet političkih stranaka, a imovinski karton mu se uvećavao od stranke do stranke i od izbora do izbora – logično. Da ne bismo deprimirali čitaoce, nećemo detaljno nabrajati svu imovinu, pokretnu i nepokretnu, koju je Špirić tokom godina stekao. Dovoljno je reći da su tu brojni stanovi, kuće i garaže u BiH, Srbiji, Austriji, skupocjena vozila, ušteđevina na nekoliko bankovnih računa u dolarima, francima, eurima… Svojevremeno je posjedovao čak i hrastovu šumu, “tamo dole prema drumu”, koju je prodao za skromnih 95.000 KM. A to je samo ono što je zvanično prijavio…

Halid Genjac (SDA)

Džaba je Špiriću da se hvali, jer on ipak nije funkcioner sa najdužim stažem u Bosni i Hercegovini. Dovoljno je reći: Genjac, Halid Genjac.

Halid Genjac

Neizostavni subjekt bh. političke scene još od 1996. do danas, Halid Genjac je od ukupno sedam mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH, četiri proveo u Predstavničkom domu (1996-1998, 1998-2000, 2006-2010 i 2018. do danas), a u tri navrata je bio delegat u Domu naroda (2002-2006, 2010-2014 i 2014-2018). Politička odanost mu se ne može osporiti – od početka je vjerni član Stranke demokratske akcije i jedan od najvećih oslonaca sadašnjeg predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića. Genjac je po profesiji ginekolog, ali čak se i tim pozivom bavio sa rukovodećih funkcija – prvo kao šef Službe za zaštitu zdravlja žena, a potom kao direktor Doma zdravlja u Travniku, od 1992. do 1995. godine.

Milorad Dodik (SNSD)

Predsjednik SNSD-a i aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik politikom se aktivno počeo baviti još 1986. godine, kada je izabran za predsjednika Izvršnog odbora Općine Laktaši. Početkom 90-ih godina postao je član Saveza reformskih snaga Ante Markovića i kao kandidat te stranke izabran je u Parlament BiH.

Milorad Dodik

Tokom rata bio je nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini RS-a. Dodik je 1996. formirao Stranku nezavisnih socijaldemokrata – kasnije Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) – na čijem je čelu od 2002. godine, a ostalo je već dobro poznata historija… Neprikosnoveni vladar Republike Srpske jedan je od najbogatijih bh. političara, a mnogi tvrde i regiona, iako je zvanično naveo da posjeduje imovinu “skromne” vrijednosti nešto veće od dva miliona KM.

Staša Košarac (SNSD)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, iako nekoliko decenija mlađi od prethodno pobrojanih, također se može pohvaliti dugogodišnjim političkim stažom. Otkako je 1998. godine postao član SNSD-a, Košarac je u kontinuitetu obavljao (unosne) političke funkcije. Između ostalog, bio je predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske i Domu naroda PS BIH, predsjedavajući Doma naroda PS BiH, predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH, a od 2018. godine je na poziciji državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Staša Košarac

Uspješnu političku karijeru Košarca nisu uzdrmale ni optužbe bivše supruge za nasilje u porodici, o kojima je Sanja Stanković prošle godine i javno svjedočila pred Privremenom Istražnom komisijom za stanje u pravosuđu, i to iz istih onih parlamentarnih klupa u kojima je godinama sjedio njen bivši muž.

Damir Arnaut (Naša stranka)

Valjda nismo pogriješili stranku, jer novoizabrani ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, Damir Arnaut, sklon je čestom mijenjanju političkih opcija – bio je član Stranke za BiH, potom SBB-a Fahrudina Radončića, i na koncu se obreo u Našoj stranci. Ipak, za razliku od većine političara sa ove liste, Arnaut je nakon sticanja doktorata na Berkeleyju 2002. pet godina radio kao advokat u Washingtonu – tako barem piše u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Damir Arnaut

U Bosnu i Hercegovinu vratio se 2006. na poziv bivšeg lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića, i od tada do danas, obavljao je brojne političke, savjetničke i diplomatske funkcije. Između ostalog, bio je zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu PSBIH u mandatu 2014-2018. i ambasadorBiH u Australiji i Novom Zelandu. Prema dostupnim podacima, Arnaut i njegova supruga posjeduju tri stana u Sarajevu.

SDP-ovi „mladi lavovi“ - Čengić, Magazinović, Mašić

S obzirom na njihove godine, ne možemo reći da su najdugovječniji na političkoj sceni, ali kako se nisu bavili skoro ničim drugim prije i osim politike, bez sumnje će u narednih par decenija dostići (i prestići) svoje starije kolege.

U biografiji nekadašnjeg generalnog sekretara SDP-a BiH Irfana Čengića stoji da je ovaj mladi političar, po zanimanju pravnik, „bio aktivan u nevladinom sektoru i studentskim organizacijama, te je autor nekoliko radova na temu političkog i društvenog aktivizma”. Izuzev toga, kompletan Čengićev CV čine različite političke funkcije. Ovaj bivši predsjednik Foruma mladih SDP-a Stari Grad na Općim izborima 2018. izabran je za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a nakon posljednjih izbora postao je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović član SDP-a BiH postao je 1997. godine, a 2015. je izabran za predsjednika Glavnog odbora ove stranke. U dva navrata je bio vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža. Izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo 2006. godine, a istovremeno je bio i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, što je bilo njegovo prvo zaposlenje. Mandate u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neumorno osvaja od 2010. godine – ovo mu je četvrti mandat.

Ako izuzmemo kratku i prilično neslavnu karijeru TV voditelja na Hayatu, Damir Mašić u profesionalnom životu nije se bavio ničim osim politike. Previše bi nam prostora trebalo da ovdje pobrojimo sve Mašićeve funkcije otkako se kao 18-godišnjak učlanio u SDP BiH i munjevitom brzinom napredovao u partijskoj hijerarhiji. Uglavnom, najduže se zadržao u Federalnom parlamentu, gdje je i danas zastupnik, a bio je i ministar obrazovanja i nauke u Vladi FBiH.

Nihad Uk (Naša stranka)

I kad smo već kod mladih političara, najmlađeg – i u perspektivi najdugovječnijeg – smo ostavili za kraj. Novoizabrani premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk rođen je 1989. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a magistrirao na Katedri za međunarodno javno pravo na istom fakultetu.

Nihad Uk

U službenoj biografiji navodi se da se tokom dugogodišnjeg djelovanja u Našoj stranci, između ostalog, „zalagao za poboljšanje položaja mladih u lokalnoj zajednici, posebno kada se radi o njihovom zapošljavanju“ te da je prije izbora za generalnog sekretara Naše stranke 2017. godine bio „ zaposlen u realnom sektoru“ – šta god to značilo... Od 2016. do 2022. Uk je bio vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, a ujedno je delegiran u Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Na Općim izborima 2022. izabran je za zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...