PRIZNANJE KOJE JE ZATRESLO SRBIJU: „Da bi sakrili svoje zločine, brojne od pobijenih naših građana antihrisno su spakovali u hladnjače, dovezli u Batajnicu i izručili u jamu poput otpada…“

Priznanje, izvinjenje i veliko kajanje je zato jedini patriotski čin, jer jedino to može da stvori bolju budućnost svima nama – ističe Stojković.

  • Regija

  • 19. Apr. 2023  

  • 6

„Ako je namjera suda u Haagu bila da se postigne pomirenje među narodima koji su učestvovali u ratovima u bivšoj Jugoslaviji kroz individualizaciju krivice, bojim se da je očigledno da to nije postignuto“, kaže za beogradski Danas Marko Terzić, historičar iz Kragujevca, komentarišući izjavu bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića da je Haag sudio srpskim generalima samo zato što su se suprotstavili NATO-u.

Diković je u intervjuu za Srpski telegraf kazao da srpski generali koji su osuđeni u Haagu Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić nisu počinili nikakav zločin i da im je suđeno za komandnu odgovornost, što je prema Dikovićevom mišljenju „izmišljena formulacija da bi se zaokružila NATO agresija na Srbiju“.

Advokat Čedomir Stojković za beogradski Danas ističe da je Haag osudio Pavkovića i Lazarevića „zbog toga što su se izdajnički okrenuli protiv svojih građana, pod čijom komandom su ubijene stotine građana sa Kosova, protjerane stotine hiljada, a hiljadama porodica su pod njihovom komandom spaljene kuće“.

– To je bio naš narod, to su bili naši sugrađani. Samo albanske nacionalnosti. Potom da bi sakrili svoje zločine su brojne od pobijenih naših građana antihrisno spakovali u hladnjače, dovezli u Batajnicu i izručili u jamu poput otpada, bez oznake imena, bez šanse da ih porodice ožale, zločinački se nadajući da te pobijene neće naći ni Carla del Ponte, niti porodice pobijenih. Te generalske sramote su imale dužnost da čuvaju i brane te naše građane. Umjesto toga, ti naši sugrađani su pobijeni, protjerani, a kuće im spaljene. I sad Ljubiša Diković brani takve sramote i takve zloince? Umjesto da bar malo skine sramotu sa srpske vojske tako što će takve generalske bitange javno osuditi, on toj sramoti doprinosi time što im se pridružuje. Ovakvim riječima Diković postaje zločinac. Ne krivični, već moralni, jer ko zločin ovako brani, zapravo mu se pridružuje – kaže Stojković.

On smatra da je Hag uradio ono što Srbija nije imala snage i napominje da postoji „samo jedan put za skidanje istorijske sramote sa Srbije i vojske, i on je isti onaj koji put koji su prošli Njemačka i Japan, a to je priznanje, izvinjenje, i veliko kajanje“.

– Samo to donosi vraćanje ugleda a pri tom je i hrišćanski. Priznanje, izvinjenje i veliko kajanje je zato jedini patriotski čin, jer jedino to može da stvori bolju budućnost svima nama – ističe Stojković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...