SRBIJU ZBOG OVOGA NEĆE OPRATI STOTINU VODA: Hladnjača puna tijela likvidiranih nesrba isplivala je na površinu i otkrila mračnu tajnu, sve je bilo pomno planirano…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 2

Na današnji dan 2001. godine, Vlada Srbije objavila je da je otkriven kamion-hladnjača u jezeru Perućac, u kojem je bilo oko 60 leševa kosovskih Albanaca.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije rekao je da je istraga pokazala da su se tokom transporta vrata kamiona u kojem su bili leševi, otvorila pa su tijela počela da ispadaju po putu.

Mještani su zaustavili vozača i pomogli mu da s kolovoza ispale leševe izgura u rijeku, a on je zatim nastavio dalje ka jezeru u blizini Bajine Bašte.

Sanduk hladnjače s tijelima Albanaca pronađen je 2001. godine nakon što se odvojio od šasije i isplivao na površinu jezera.

“U Perućcu su plutali leševi zato što je budala ispalio zolju u sam sanduk hladnjače, mislivši da će da ga potopi. Normalno, kamion je potonuo, a leševi su počeli da plutaju. To su učinili najvjerovatnije oni iz specijalnih jedinica, koji su i vršili asanaciju terena. Oni su dobili nalog od nekoga da to potope i negdje sklone”, svjedočio je ronilac koji je bio na licu mjesta te, 2001. godine.

U Srbiji je pronađeno ukupno šest masovnih grobnica sa stotinama tijela ubijenih kosovskih Albanaca, ubijenih tokom rata na Kosovu, a najveće su u Batajnici, Petrovom Selu i u Perućcu.

U Batajnici su pronađena 744 tijela, u policijskom centru u Petrovom Selu 75, a u Perućcu 84 tijela.

Druga hladnjača sa mrtvim tijelima isplivala je u aprilu 1999. godine u Dunavu kod Tekije, a tajna operacija prebacivanja leševa nazvana je "Dubina 2".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...