JOŠ UVIJEK NEMA LIJEKA: Komarci prenose opasnu bolest od koje godišnje umre čak…

Znanstvenici se nadaju kako je ovo otkriće važno u načinima na koji razmišljamo o prevenciji od zaraze.

  • Zdravlje

  • 20. Apr. 2023  

  • 0

Iako se možda tako ne čini, najsmrtonosnije životinje na svijetu su - komarci. Od zaraza i bolesti koje prenose komarci godišnje umre, ovisno o podacima, između 725.000 i milion ljudi, pa ne iznenađuje kako znanstvenici pokušavaju pronaći način kako se što uspješnije boriti s njihovim ugrizima. Jedno od novih istraživanja tako je pokazalo što pridonosi zarazi virusom denga nakon uboda komarca koji prenose taj virus.

Ključ je, naime, u slini komarca u kojoj se nalazi posebna tvar koja može spriječiti učinkovit odgovor imunosnog sistema na ugriz, tj. virus te povećati rizik od infekcije. U svom istraživanju, čije su rezultate prenijeli na stranici Science Alert, znanstvenici su objasnili kako su korištenjem triju različitih metoda analize identificirali posebnu vrstu RNK (nazvanu sfRNK) u slini komaraca koji prenose virus denga, a koja blokira odbrambene mehanizme ljudskog tijela koji bi nas trebali zaštititi od infekcije.

Kako su to objasnili na Science Alertu, sfRNK obavlja "pozadinske radove", odnosno priprema teren za bolje širenje virusa sprečavanjem ljudskog tijela u pripremi za napad, čime virus dobiva početnu prednost u borbi s imunosnim sistemom.

Ova saznanja daju nam novu perspektivu o načinima na koji bi se mogli boriti s infekcijama virusa denga od prvog ugriza komarca, komentirala je biohemičarka Tanija Strilets sa Univerziteta u Virginiji koja je sudjelovala u istraživanju. Znanstvenici se nadaju kako je ovo otkriće važno u načinima na koji razmišljamo o prevenciji od zaraze virusa denga od trenutka infekcije, no i dalje naglašavaju kako je najbolji i jedini učinkovit način zaštite izbjegavanje ugriza komarca. Naravno, to je lakše reći nego napraviti.

Treba naglasiti kako ne postoji način liječenja denga groznice, već samo metode kojima se mogu ublažiti simptomi koji uključuju groznicu, mučninu i osip na koži, dok u malom broju slučajeva može dovesti do unutarnjeg krvarenja ili čak smrti. Broj godišnje zaraženih denga groznicom iznosi oko 400 miliona, a moguća je i ponovna infekcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...