TEŠKI DANI ZA ELONA MUSKA: Dobit i prihodi kompanije pali više od 20%, dionice tonu, ali ni to nije sve…

Tesla trenutno prodaje četiri modela električnih vozila, koji se proizvode u dvije tvornice za sklapanje vozila u SAD-u, jednoj u Šangaju i drugoj izvan Berlina.

  • Ekonomija

  • 20. Apr. 2023  

  • 1

Dionice proizvođača električnih vozila Tesla pale su za 4% nakon što je kompanija objavila dobit u prvom tromjesečju nakon zvona.

Evo rezultata.

Zarada po dionici: 85 centi adj. u odnosu na očekivanih 85 centi, prema prosječnoj procjeni analitičara koju je sastavio Refinitiv
Prihod: 23,33 milijarde dolara naspram očekivanih 23,21 milijarde dolara, prema procjenama Refinitiva
Neto prihod iznosio je 2,51 milijardu dolara, što je pad od 24% u odnosu na prošlu godinu, dok je zarada prema GAAP-u iznosila 73 centa, što je pad od 23% u odnosu na prošlogodišnji kvartal.

Tesla je u skupu dioničara precizirao da je "nedovoljna iskorištenost novih tvornica" naglasila marže, zajedno s višim troškovima sirovina, robe, logistike i garancija, te manjim prihodima od ekoloških kredita, što je sve pridonijelo padu zarade u odnosu na prošlu godinu.

Prihodi od automobilske industrije, Teslinog temeljnog segmenta, dosegnuli su 19,96 milijardi dolara u tromjesečju, što je 18% više u odnosu na prošlu godinu. Ukupni prihodi porasli su za 24%.

Prihodi kompanije Tesla Energy porasli su na 1,53 milijarde dolara, što je 148% više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Primjena Teslinih sistema za pohranu energije povećala se na 3,9 GWh ili za 360%, kažu u kompaniji. Ovi sistemi za pohranu energije temeljeni na litij-ionskim baterijama, koje je proizveo Tesla, uključuju kućnu pomoćnu bateriju, nazvanu Powerwall, i sustav Megapack na uslužnoj razini koji komunalnim poduzećima omogućuje pohranjivanje i korištenje više energije proizvedene iz obnovljivih, ali povremenih izvora poput solarne energije i vjetar.

Teslin poziv o zaradi za prvo tromjesečje prenosit će se uživo putem Twittera, prvi put za proizvođača električnih vozila. Izvršni direktor Elon Musk prodao je milijarde dolara vrijedan Tesla holding 2022. godine kako bi financirao 44 milijarde dolara vrijedan otkup kompanije društvenih medija, u kojoj je sada i izvršni direktor.

Kompanija je smanjila cijene svojih vozila krajem prošle godine iu prvom kvartalu 2023., uključujući dodatna smanjenja u utorak navečer. Istodobno, Tesla kuje ambiciozne planove za širenje i povećanje kapitalnih izdataka.

Tesla trenutno prodaje četiri modela električnih vozila, koji se proizvode u dvije tvornice za sklapanje vozila u SAD-u, jednoj u Šangaju i drugoj izvan Berlina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...