IVAN MILETIĆ, SRBIJANSKI STRUČNJAK ZA ODBRANU I SIGURNOST: „Milorad Dodik bi trebao paziti šta priča…“

On smatra da u igrama velikih, uvijek stradaju mali, pa domaći političari ne bi trebalo da bodu svjetske sile prstom u oko.

  • Politika

  • 20. Apr. 2023  

  • 3

Na vidiku nema kraja rata u Ukrajini iako su i Moskva, i Kijev pretrpjeli ogromne gubitke, poručeno je u emisiji “Globalno” BN TV. Poznavaoci prilika kažu da je  sve izvjesnije da do kraja rata neće doći na terenu nego za pregovaračkim stolom.

U rusko-ukrajinskom sukobu nema još uvijek ni zatišja ni zamora ni sa jedne strane, smatra politikolog Mišel Zobenica, te ističe da nijedna strana sada nije sposobna za napredak. On dodaje da Rusija još ništa nije uradila od onoga što je zacrtala na početku rata.

“Oni su uspjeli određene teritorije pomoću referenduma da pripoje Rusiji. Gube ogroman broj vojnika i resurse, ali bez ikakvog efekta. Ruska vojska nije sposobna da zauzme neka strateška mjesta u Ukrajini, počev od Kijeva, pa do Hersona iz kog su se povukli. Čak i da osvoje Bahmut, to neće imati nikakvog značaja.”

Odnos Kina - Rusija je prinudan odnos, smatra Zobenica.

“Niti Kina može da profitira ako evropsko tržište zamijeni ruskim, niti Rusija može da profitira ako zamijeni nekada svoje bogato evropsko tržište za energente sa kineskim. Oni mogu da budu partneri u određenom obimu, ali Kina ne želi da  rizikuje svoje tržište zbog Rusije iako je Rusija očekivala da Kina apsolutno stane na njihovu stranu.”

Započinjanjem rata u Ukrajini Rusija nije zaustavila širenje NATO-a, kaže stručnjak za odbranu i bezbjednost Ivan Miletić naglašavajući da se desilo upravo suprotno. 

“Sada su samo dali još veći izgovor da je sve više neutralnih zemalja. To i Srbiju stavlja u nepovoljan položaj. Ne samo da će morati da traži mnogo više argumenata zašto insistira na neutralnosti, nego će morati da objašnjava da nije ruski trojanski konj”, naveo je Miletić.

On smatra da u igrama velikih, uvijek stradaju mali, pa domaći političari ne bi trebalo da bodu svjetske sile prstom u oko.

“Naročito u Republici Srpskoj jer to zapad gleda kao veoma osjetljivo podneblje. Konkretno, Milorad Dodik ne bi baš trebao sve da govori pred kamerama o svojim željama, možda mu to donese neke glasove, ali sada nije vrijeme za to istorijski gledano.”

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...