KINEZI NADOMAK OTKRIĆA KOJE NEUPOREDIVO S BILO KAKVIM ORUŽJEM: "Ovo je jače od svega što Rusi imaju u Ukrajini!"

Dokument s oznakom CIA-e, koji je izdan ove godine i o kojem se ranije nije izvještavalo, tek je jedan od desetaka koje je navodno podijelio 21-godišnji američki vojnik, u najznačajnijem curenju informacija iz američkog sigurnosnog aparata u više od desetljeća.

  • Svijet

  • 21. Apr. 2023  

  • 0

Kina gradi sofisticirano kibernetičko oružje kojim bi mogla "preuzimati kontrolu" nad neprijateljskim satelitima, čineći ih beskorisnim za nadzor ili špijunažu, navodi se u procurjelim dokumentima američke obavještajne službe. Do ovih je informacija stigao Financial Times.

SAD procjenjuje da je nastojanje Pekinga da razvije sposobnosti za "iskorištavanje i otmicu" neprijateljskih satelita ključni dio krajnjeg cilja koji je uperen ka potpunoj kontroli informacija. Kina smatra da je gospodarenje izvorom informacija ključna domena u budućim ratovima.

Dokument s oznakom CIA-e, koji je izdan ove godine i o kojem se ranije nije izvještavalo, tek je jedan od desetaka koje je navodno podijelio 21-godišnji američki vojnik, u najznačajnijem curenju informacija iz američkog sigurnosnog aparata u više od desetljeća.

Kibernetička sposobnost ove prirode daleko bi nadmašila sve što je Rusija rasporedila u Ukrajini, gdje su timovi za elektroničko ratovanje prvenstveno primjenjivali pristup grube sile, prenosi Financial Times.

Kineski ambiciozniji kibernetički napadi imaju za cilj oponašanje signala koje neprijateljski sateliti primaju od svojih operatera. Na taj ih način mogu potpuno preuzeti ili izazvati njihovu malfunkciju tijekom ključnih trenutaka u ratu.

SAD nikada nije otkrio posjeduje li slične kibernetičke sposobnosti.

U međuvremenu, Tajvan, koji je primio na znanje koliko su satelitske komunikacije nezamjenjive u ukrajinskom ratu, nastoji izgraditi komunikacijsku infrastrukturu koja može preživjeti napad Kine. U znaku toga koliko su satelitske komunikacije postale ključne u ratovanju, ruski cyber napad uspio je onesposobiti tisuće ukrajinskih vojnih usmjerivača Viasat u satima prije nego je pokrenuo invaziju 24. veljače prošle godine. Usluga Viasata prekinuta je i tisućama korisnika u Poljskoj, Italiji i Njemačkoj, gdje je pogođeno i nekoliko stotina vjetroturbina.

Hakiranje Viasata, iako sofisticirano, uključivalo je provalu u računalne sustave navedene tvrtke i zatim slanje uputa modemima koji su, naposljetku, izazvali kvar.

Kineski su ciljevi, prema procurjeloj procjeni, daleko napredniji. Oni bi nastojali onesposobiti sposobnost satelita, koji imaju tendenciju da rade u međusobno povezanim skupinama, da međusobno komuniciraju, prenose signale i naredbe oružanim sustavima. Ili da šalju vizualne i presretnute elektroničke podatke.

Američki vojni dužnosnici upozorili su da je Kina postigla značajan napredak u razvoju vojne svemirske tehnologije, uključujući satelitske komunikacije.

General B Chance Saltzman, komandant američkih svemirskih snaga, rekao je u Kongresu prošlog mjeseca da Peking agresivno teži ovakvim sposobnostima u nastojanju da ostvare svoj san i postanu vodeća sila izvan Zemljine atmosfere do 2045. godine.

"Kina nastavlja agresivno ulagati u tehnologiju koja treba poremetiti, degradirati i uništiti naše svemirske sposobnosti", poručio je.

Saltzman je također otkrio da su Kinezi, samo u proteklih šest mjeseci, rasporedili čak 347 satelita s ciljem nadzora, praćenja, ciljanja i napada na američke svemirske snage u bilo kojem budućem sukobu.

(Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...