PROFESOR VAHIDIN PRELJEVIĆ UPOZORAVA: Program "na kršćanskoj osnovi" koji su Szijjarto i Čović dogovorili u jesen 2021. dosljedno se provodi…

Intervenciju hvale HDZ i Hrvatska. Plenković je više puta izjavio da je Schmidtova odluka dogovorena s njim.

  • Mini market

  • 24. Apr. 2023  

  • 7

Ne stišavaju se reakcije nakon što su procurili snimci tajnog dogovora Dragana Čovića i Petera Szijjarta.

Svoj stav o svemu iznio je i  profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Vahidin Preljević.

-Prema snimku koji je procurio jučer, Szijjarto se u novembru 2021. sastaje sa šefom HDZ-a Čovićem i obećava mu iza zatvorenih vrata da će se potruditi da se promijeni izborni zakon u svom interesu, jer obje stranke djeluju, kako Szijjarto naglašava, na "kšćanskim temeljima".

Dana 04.11.2021. šef OHR-a Schmidt se sastaje s Orbanom.

Schmidtovi sastanci sa Orbanom ili njegovim ljudima su izuzetno česti. Rezultat: u oktobru 2022. Orbanov diplomata Markusz također će biti imenovan za šefa ureda OHR-a u Banjoj Luci.

Orban predstavlja izazov za integraciju 2 miliona muslimana u Bosni u decembru 2021. Poznate su i njegove bliske veze sa Milanovićem, Vučićem i Miloradom Dodikom, bliskim Čovićevim saveznicima. Orban podržava Dodika i u predizbornoj kampanji 2022. godine.

U oktobru 2022. godine, u izbornoj noći, Schmidt je donio svoj amandman na izborni zakon favorizujući etničku zastupljenost na štetu demokratije. Intervenciju hvale HDZ i Hrvatska. Plenković je više puta izjavio da je Schmidtova odluka dogovorena s njim.

Prema pisanju medija, Schmidt trenutno priprema još jednu intervenciju koja ne bi ugrozila HDZ. Program "na kršćanskoj osnovi" koji su Szijjarto i Čović dogovorili u jesen 2021. dosljedno se provodi, zaključio je profesor Preljević.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...