BUDWIGOVA KREMA: Doručak koji sprječava pojavu brojnih bolesti; Slavna njemačka naučnica uvidjela je da...

(...) pojedine namirnice mogu preventivno djelovati na pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i mnogih drugih bolesti.

  • Zdravlje

  • 24. Apr. 2023  24. Apr. 2023

  • 0

Njemačka biokemičarka Johanna Budwig otkrila je način detektiranja masnoće u krvi, shvatila je važnost esencijalnih masnih kiselina na zdravlje te na temelju svojih otkrića razvila metodu kojom se ljudi koriste ne bi li uravnotežili narušenu električnu ravnotežu stanica i spriječili pojavu mnogih bolesti.

Slavna njemačka naučnica Johanna Budwig uvidjela je da pojedine namirnice mogu preventivno djelovati na pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i mnogih drugih bolesti.

Upravo zato osmislila je recept za kremu koju je preporučljivo konzumirati ujutro neposredno nakon buđenja. Budwigova krema temelji se na lanenim sjemenkama, prešanom ulju od lanenih sjemenki i svježem kravljem siru.

Lanene sjemenke najbolji su izvor omega-3 masnih kiselina koje u kombinaciji s proteinom poput nemasnog sira stvaraju spoj lipoprotein od kojeg su napravljene membrane naših stanica.

Recept za Budwigovu kremu:

  • 4 kašike svježeg zrnatog sira
  • 2 kašike organskog lanenog ulja
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • voće i orašasti plodovi po želji

Budwigva krema - priprema:

  1. Kako biste dobili optimalne rezultate, potrebno je dodavati sastojke po točno određenom rasporedu.
  2. U posudu stavite svježi sir, prelijte ga lanenim uljem i dobro pomiješajte štapnim mikserom sve dok ne dobijte kremastu teksturu, a cjelokupno ulje nije sljubljeno sa sirom.
  3. Smjesu prelijte preko lanenih sjemenki koje ste prethodno samljeli u aparatu za mljevenje kafe.
  4. Ručno promiješajte sastojke, pa preko svega dodajte komadiće voća poput banana, šljiva, šumskih bobica te nekolicine orašastih plodova poput oraha i badema.
  5. Budwigovu kremu pojedite najkasnije 20 minuta od kada ste je pripremili.

Prijatno:)

Važno je znati:

1. Laneno ulje je kvarljivo, pa ga treba čuvati u frižideru prije upotrebe. Također, nemojte kupovati laneno ulje koje nije pohranjeno u trgovini na hladnom mjestu, prenosi Zadovoljna.hr.

2. Najbolje rezultate postići ćete ako lanene sjemenke meljete neposredno prije upotrebe s obzirom na to da petnaestak minuta nakon mljevenja one gube većinu svojih korisnih svojstva.

3. Ne jedite Budwigovu kremu s drugim izvorima bjelančevina i masti, već kao zaseban obrok.

4. Ne pripremajte veće količine ove kreme i nemojte je pohranjivati za kasniju konzumaciju. Uvijek napravite svježu kremu prije konzumacije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...