PREDSJEDNICA KOSOVA VJOSA OSMANI: "Otvoreno zalaganje Srbije da ometa provođenje slobodnih izbora protivno je duhu i slovu sporazuma postignutog u Briselu"

Ona je ocijenila da je strano miješanje u izborne procese globalni problem za demokratski svijet, koji ne samo da narušava volju građana, već i narušava princip suverene ravnopravnosti država, kao jednu od osnovnih normi međunarodnog poretka.

  • Regija

  • 24. Apr. 2023  24. Apr. 2023

  • 0

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa predsjednikom Centralne izborne komisije Kreshnikom Ranoqijem kome je čestitala na realizaciji procesa glasanja za vanredne opštinske izbore u opštinama Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Kosova, Osmani je zahvalila i svim “sigurnosnim institucijama na profesionalnom radu, koje su obezbijedile mirno i bezbijedno okruženje tokom izbornog procesa, koji je decembra 2022. odložen na april 2023. godine”.

Građani su na vanrednim lokalnim izborima u nedjelju u četiri opštine na sjeveru Kosova, birali gradonačelnike Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, kao i odbornike za skupštine opština Zvečan i Leposavić.

Institucije Kosova, navela je Osmani, omogućile su građanima da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i “pokazale da kriminalne grupe kojima rukovodi Srbija ne mogu da diktiraju ustavne i pravne procese u Republici Kosovo”.

“Zahvaljujem svim onim građanima koji su učestvovali u glasanju, uprkos nezakonitoj intervenciji Srbije i njenih kriminalnih struktura da tako nešto onemoguće. Kao rezultat ovih kriminalnih radnji, mnogi građani Srbije ovih opština su dobili prijetnje i ucjene kako ne bi učestvovali u izbornom procesu i na taj način ne bi mogli da izraze svoju političku volju da biraju svoje lokalne predstavnike”, istakla je Osmani.

Ona je ocijenila da je strano miješanje u izborne procese globalni problem za demokratski svijet, koji ne samo da narušava volju građana, već i narušava princip suverene ravnopravnosti država, kao jednu od osnovnih normi međunarodnog poretka.

“Kontinuirano i otvoreno zalaganje Srbije da ometa provođenje slobodnih izbora u Republici Kosovo protivno je duhu i slovu posljednjeg sporazuma postignutog u Briselu, zajedno sa planom implementacije”, poručila je Osmani, prenosi Anadolija.

Ona je dodala da ovakvom pristupu Srbije treba da se suprotstavi cijeli demokratski svijet.

“Institucije Kosova će pojačati napore i stati uz sve građane u četiri opštine sjevera Kosova, kako bi ih zaštitile od prijetnji nelegalnih struktura. Institucije Kosova će koordinisati i akcije sa strateškim saveznicima na zaustavljanju daljih destabilizujućih akcija Srbije, koje su također suprotne posljednjem briselskom sporazumu”, kazala je Osmani.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije kandidati Pokreta Samoopredeljenje pobijedili su u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić, dok su kandidati Demokratske partije Kosova pobijedili u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Od oko 45 hiljada upisanih birača u sve četiri opštine na sjeveru Kosova, pravo glasa iskoristilo je 1.557 birača ili 3,47 posto.

Pripadnici srpske zajednice bojkotovali su glasanje na poziv Srpske liste, koja se nije prijavila za učešće na ovim izborima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...