PROFESOR ŽARKO KORAĆ NAJAVLJUJE: „Aleksandar Vučić neće podržati Milorada Dodika, ali nažalost…“

Sve veći pritisci sa Zapada i otpori sa Balkana za druge su mogući nagovještaj početka konačnog raspleta i rješenja “srpskog pitanja”.

  • Regija

  • 25. Apr. 2023  25. Apr. 2023

  • 2

Izjave Milorada Dodika o secesiji sve su učestalije, a posebno u trenutnoj geopolitičkoj situaciji dok Rusija vrši invaziju na Ukrajinu. Intenziviranje narativa o otcjepljenju RS-a od BiH i pripajanje Srbiji uz negiranje genocida nije ništa novo za predsjednika RS-a. I do sada je takva retorika za posljedicu imala jedino uznemirenost građana. Ne, pitanje je ima li i Dodik podršku i čiju?

Komemoracija žrtvama ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata u Spomen-području Jasenovac ponovo je bila prilika da Dodik pozove izjave o ujedinjenju RS-a sa Srbijom.

Za razliku od Dodika, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije dovodio u pitanje suverenitet BiH, ali mu itekako odgovaraju izjave poput Dodikovih o secesiji u trenutnoj situaciji kada se rješava pitanje Kosova za postizanje ravnoteže između prijetnji i očekivanja.

„Njemu u ovom trenutku odgovara Dodikova retorika jer ga stavlja u položaj kao čovjeka koji može proizvesti problem u regionu, a ne samo na relaciji Priština – Beograd“, rekao je za FTV profesor Žarko Korać .

Momčilo Đurđić kaže kako se nada da će Srbija i RS biti dio jedne države – ali da će se ona zvati EU: „A da će doći do otcjepljenja i prisajedinjenja sa Srbijom – to je bajka“.

Političkim igrama po poznatim matricama nastoje se maskirati postojeći problem i pažnja preusmjeriti na priču o prekrajanju granica, nerealnu, upozoravaju uključeni u politička događanja i previranja.

„Ni sama BiH, tj. ostali politički akteri ne bi pristali na to, međunarodna zajednica ne bi. U BiH postoje jake snage NATO-a – možda ne pod tim nazivom, ali sudjeluju zemlje koje su u NATO-u – tako da je pitanje kako bi se to moglo realizirati“, napominje Mladen Bubonjić , urednik portala Gerila.info .

Sve veći pritisci Zapada i otpori Balkana za druge su mogući nagovještaj početka konačnog raspleta i rješenja “srpskog pitanja”.

Korać dodaje kako Vučiću odgovara zaoštravanje situacije: „Preko RS-a, tj. BiH na pravoj širini pritiska na međunarodnu zajednicu, na Kvintu i Ameriku, koja se priključila pregovaračima. Želi da pokaže da se može stvarati problem – neće on podržati Dodika, ali, nažalost, njemu to u ovom trenutku odgovara“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...