SVIJET SE SPREMA ZA NOVI RAT: Situacija je vrlo nestabilna, u sve je umiješana zloglasna grupa Wagner…

Naime, organizacije za ljudska prava ističu da je vladino gušenje mirnih protesta u krvi prošlog oktobra pokazalo da je aktualni režim daleko od demokratskog.

  • Svijet

  • 25. Apr. 2023  

  • 0

Nakon što je u Sudanu izbio rat između dvojice vodećih sudanskih generala, mnogi se pitaju hoće li Čad biti iduća krizna tačka afričkog kontinenta. Da je situacija izuzetno nestabilna pokazao je vladin masakr mirnih demonstranata prošlog oktobra, kada je vojska, prema podacima Odbora za ljudska prava Čada, ubila najmanje 128 osoba.

Jedan zapadni diplomat pod uvjetom anonimnosti je za američki dnevnik Washington Post rekao da zemlji prijeti udar iznutra, a ne samo izvana, od pobunjeničkih grupa čija su uporišta s druge strane granice, u Libiji, Sudanu i Središnjoj Afričkoj Republici.

"Imaju hiljadu razloga za zabrinutost", smatra i drugi zapadni diplomat referirajući se na domaće i vanjske neprijatelje čadske vojne vlade.

Pobunjeničke grupe iz regije povezane su s ruskom plaćeničkom kompanijom Wagner, kojoj je već godinama zadatak širiti ruski utjecaj po afričkim zemljama, piše Washington Post. Wagner je u tome bio uspješan te se smatra da je uspostavio uporišta u osam od 13 ciljnih afričkih zemalja. Pogotovo je aktivan u Čadu susjednoj Srednjoafričkoj republici. Prema dokumentima koji su dospjeli u javnost putem društvene platforme Discord, mladih stanovnici Čada, zemlje podijeljene po plemenskim rasjedima, putovali su prethodnih mjeseci u SAR na "obuku" kod Rusa. Rusija u Africi naveliko koristi poljuljane vlade kako bi, nudeći pomoć, održala režime na vlasti, a zauzvrat dobila pristup prirodnim bogatstvima Afrike poput zlata, minerala i energenata. Pritom "ne gnjave" s ljudskim pravima i slobodama, za razliku od primjerice SAD-a, iako realpolitika sve više tjera na kompromis i službeni Washington.

Ruski upad u Afriku

Rusija je svoj "upad" u Afriku izvela koristeći nepopularnost Francuza čije su vojne jedinice proteklih mjeseci napustili zemlje poput Malija, u kojima su dugo održavali vojnu prisutnost boreći se protiv ekstremnih, terorističkih grupacija koje, među ostalim, prijete i Zapadu.

Zapadni dužnosnici zabrinuti su zbog smjera kojim ide Čad i "pomno pratite razvoj događaja" u Čadu i drugdje u Africi, piše WP.

Američki obavještajci vjeruju da kompanija Wagner na čijem je čelu Rus Jevgenij Prigožin potiču pobunu u Čadu u sklopu šire operacije kojoj je cilj stvoriti "ujedinjenu konfederaciju afričkih zemalja" cijelom širinom kontinenta. Taj pojas ruskog utjecaja trebao bi se protezati preko Burkine Faso, Čada, Eritreje, Gvineje, Malija, Nigera i Sudana.

"Prošle godine Prigožin je ubrzao operacije Wagnera u Africi, prelazeći s iskorištavanja sigurnosnih vakuuma na namjernu i aktivnu destabilizaciju zemalja", navodi se u jednom od dokumenata.

Isto je zabilježila čadska obavještajna služba. Vjeruje se da su dva državljanina Čada na poziv Wagnera otputovala krajem februara u Bangui, glavni grad SAR-a. Cilj je bilo regrutirati borce iz Čada i SAR-a za Wagnerovu operaciju destabilizacije čadskog režima. U dokumentu se navode imena dvojice muškaraca te da su odsjeli u hotelu Ledger Plaza Bangui gdje ih je primio ministar odbrane SAR-a Rameaux Claude Bireau. Dva muškarca iz Čada su trebala uvjeriti borce s juga zemlje da rade s Wagnerom.

Na novinarski upit Jevgeniju Prigožinu, "Putinov kuhar" negirao je takve akcije i rekao da su to gluposti. Ministar komunikacija Čada Aziz Mahamat Saleh prošlog je mjeseca izjavio da država zna za mlade ljude koji su se priključili Wagneru u SAR-u. Saleh je dodao kako Čad "nema problem s Rusijom", ali ne može dopustiti vanjsko miješanje u unutarnje poslove zemlje. Wagner se pojavio u drugim afričkim zemljama kada su njihove vlade imale problema s ostankom na vlasti, ali to, prema Salehu, nije slučaj u Čadu. "Mi se sami možemo odbraniti", rekao je.

Amerikanci u problemu

To nije jedini problem s kojim se suočavaju Amerika koja želi da joj Čad ostane saveznik. Naime, organizacije za ljudska prava ističu da je vladino gušenje mirnih protesta u krvi prošlog oktobra pokazalo da je aktualni režim daleko od demokratskog.

Ministar Saleh u intervjuu je rekao da je vlada odlučna u tome da 2024. godine održi izbore te da je pokazala dobru volju potpisujući oprost za više od 300 pobunjenika. Time je, kazao je, pokazala da želi biti inkluzivnija.

Međutim, Čad je ovog mjeseca istjerao njemačkog ambasadora koji je glasno kritizirao vlasti. Objašnjeno je kako je to zato što se nije "ponašao s poštovanjem". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...