"SB" NA LICU MJESTA: Okončani protesti ispred OHR-a, sjednica PIC-a još traje (FOTO)

"Građani protiv embarga na demokratiju", pisalo je na jednom od transparenata, dok su na ostalim upozorili na presude Evropskog suda za ljudska prava, ali i diskriminaciju koju trpe građani BiH.

  • Vijesti

  • 25. Apr. 2023  25. Apr. 2023

  • 6

Mirni protesti koje organizira neformalna grupa građana pod nazivom "ReSTART" završeni su, a više stotina građana razišlo se ispred zgrade OHR-a. U zgradi se održava sjednica PIC-a, a javnost očekuje odluku Christiana Schmidta.

Nakon što su se pristunima obratili govornici, protesti su završeni. Učesnici se mirno razilaze.

"Građani protiv embarga na demokratiju", pisalo je na jednom od transparenata, dok su na ostalim upozorili na presude Evropskog suda za ljudska prava, ali i diskriminaciju koju trpe građani BiH.

Okupljeni građani izrazili su brigu zbog secesionističkih najava predsjednika Republike srpske Milorada Dodika kao i nezadovoljstva potezima međunarodne zajednice u BiH odnosno visokog predstavnika Christiana Schmidta i najave korištenja bonskih ovlaštenja. 

Demonstranti su pozivali Schmidta da napusti funkciju visokog predstavnika, ali da OHR ostane. Također traže da institucije sankcionišu i zaustave Milorada Dodika u namjeri da naruši mir u BiH i pokuša otcijepiti RS.

Ovim sadašnjim odlukama ide se na ruku jedne etničke skupine, a to je rezultat lobiranja susjedne države. Jasne su opasnosti koje prijete našoj domovini. I Macronu kažu „Daj pritegni“, ali narod koristi demokratako pravo i blokiraju saobraćaj, pa se pristane na 100 dana razgovora sa narodom. Pa hajmo onda učiti – glasila je jedna od današnjih poruka govornika.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...