PREDIZBORNA OFANZIVA: Izetbegović i Kapidžić skupljaju redove...

Tema razgovora biće samo jedna - da li će SDA na predstojećim izborima imati svog kandidata za načelnika općine Novi Grad ili će se povući i dati podršku predsjedniku SBiH Semiru Efendiću koji je svoju kandidaturu već najavio.

  • Mini market

  • 08. Maj 2024  08. Maj 2024

  • 11

Već neko vrijeme u Sarajevu traju razgovori kantonalnih odbora SDA, DF-a i Stranke za BiH, od jučer i NES-a, sa ciljem da na lokalne izbore u oktobru ove godine izađu u što tješnjem savezništvu. Još uvijek se ne znaju konture tog političkog savezništva, a učesnici vješto i dosljedno kriju informacije.

Ipak, koliko je do sada poznato, koncept bi bio gotovo identičan postojećem projektu Trojke. Stranke bi imale zajedničkog kandidata za načelnika svake pojedinačne općine, a za mandate u općinskim vijećima borila bi se svaka za sebe.

No, prema infomacijama do kojih je došao naš portal, predstavnici kantonalnih stranačkih odbora nisu baš u poziciji da mogu dati čvrste garancije za podršku. Tu prije svega mislimo na SDA.

Prema našim informacijama, večeras, nešto poslije 17 sati, biće održan sastanak predsjednik SDA Bakira Izetbegovića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Faruka Kapidžića sa predsjednikom Općinskog odobra SDA Novi Grad Adnanom Efendićem.

Tema razgovora biće samo jedna - da li će SDA na predstojećim izborima imati svog kandidata za načelnika općine Novi Grad ili će se povući i dati podršku predsjedniku SBiH Semiru Efendiću koji je svoju kandidaturu već najavio.

Novogradska SDA je vrlo zaintereseovana da ima svog kandidata, a njihov odnos prema aktuelnom načelniku Semiru Efendiću već duže vrijeme nije uopće pozitivan. No, iz perspektive stranke, takav rasplet nije poželjan jer bi se raspao projekat na kojem zvaničnici SDA rade dugo vremena - što šire savezništvo sa drugim strankama protiv stranaka Trojke.

Ništa manje važni nisu ni lični animoziteti između porodično vezanih Adnana Efendića i Semira Efendića. Upravo se taj antagonizam, prema našim informacijama, prelijeva i na stranačke općinske odbore, pa je teško očekivati iskrenu i dosljednu podršku novogradske SDA Semiru Efendiću.

Izetbegovićeva uloga na ovom sastanku je, prema našim informacijama, da "presječe" između Kapidžića sa jedne, i Adnana Efendića sa druge stranke. Oni su, podsjećamo, bili kandidati za predsjednika Kantonalnog odbora SDA, ali se Efendić nakon nekog vremena povukao iz utrke.

(SB)

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...