AMERIČKI PROFESOR EDWARD JOSEPH: Srbija je u velikim problemima, jasno je zbog čega je Vučić izgubio živce…

Rekao je da nije iznenađen glasanjem protiv Mađarske, jer je po njemu njezin predsjednik autoritarni vođa koji igra dvostruku igru, ali je rekao da ta mađarska opozicija neće imati nikakvu ulogu u konačnom procesu.

  • Regija

  • 26. Apr. 2023  

  • 1

Edward Joseph, profesor američkog Univerziteta John Hopkins i vanjskopolitički analitičar, ocijenio je odobravanje aplikacije Vijeću Europe iznimno pozitivnim korakom za Kosovo i njegove građane. On je u intervjuu za magazin "Lajmet e Fundit" na RTK rekao da prvi put vidimo da države članice EU i NATO koje još nisu priznale nezavisnost Kosova to nisu spriječile, dok je Srbija glasanjem protiv prekršila obaveze Ohridskog sporazuma.

“Zemlje poput Grčke, Slovačke i Ukrajine, koje imaju ključnu ulogu, nisu glasale protiv Kosova. Oni su bili suzdržani i na taj način se nisu usprotivili glasanju Vijeća Europe, omogućili su Kosovu da ide naprijed i to je vrlo važno. To je pozitivan i vrlo velik korak za Kosovo prema EU i NATO-u i s praktičnim koristima za albanske i srpske građane Kosova”, rekao je Joseph. Rekao je da nije iznenađen glasanjem protiv Mađarske, jer je po njemu njezin predsjednik autoritarni vođa koji igra dvostruku igru, ali je rekao da ta mađarska opozicija neće imati nikakvu ulogu u konačnom procesu.

Profesor Joseph je dalje rekao da se Srbija Ohridskim sporazumom složila da neće ometati članstvo Kosova u europskim mehanizmima i slučaj glasanja protiv toga u Vijeću Europe predstavlja kršenje njenih obveza. “Šef vanjske politike EU-a Josep Borrell trebao bi izravno komunicirati sa službenim Madridom, Bukureštom i Nikozijom i službeno im saopćiti da je Srbija prekršila obavezu da neće sprečavati Kosovo da se pridruži europskim mehanizmima”, dodao je američki profesor. Dodao je da temeljni interes srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nije dobrobit kosovskih Srba.

“...jer da ga zanima dobrobit Srba, pokušao bi riješiti ta pitanja. Pravi korisnici članstva Kosova u Vijeću Europe, osim Albanaca, bit će i Srbi s Kosova jer će imati pristup europskoj pravdi”, rekao je Joseph. Prema riječima američkog profesora, odobrenje zahtjeva Kosova za Vijeće Europe predstavlja pozitivan pokazatelj mogućnosti Kosova da napreduje dalje na svom europskom putu. No, kazao je kako Kosovo ima obavezu prihvatiti i pogurati formiranje ZSO.

“Znam da je to nešto teško, ali to je obaveza iz prethodnih i nedavnih dogovora u Bruxellesu i Ohridu. ZSO mora biti uspostavljena brzo, pošteno i učinkovito, surađujući sa SAD-om i EU, osiguravajući da nema prijetnje funkcionalnosti Kosova i njegovom integritetu”, istaknuo je Joseph. Nije zabrinjavajuće ocijenio činjenicu da u Upravnoj grupi koja će izraditi nacrt statuta Zajednice srpskih opština nema niti jednog Albanca.

“Što se tiče konkretne dinamike ko će predložiti ZSO, to je manje bitno od sadržaja statuta. Vlada Kosova blisko surađuje s EU-om i SAD-om u pogledu sadržaja statuta. Ona mora biti takva da se bavi stvarnim problemima svojih građana i da joj omogućuje dobro i uspješno funkcioniranje. To je u interesu svakog građanina. ZSO u kojoj se osjećaju dobro i sigurno”, rekao je američki profesor. Kazao je kako je svjestan da činjenica da u toj upravljačkoj grupi nema niti jednog člana kosovske vlade vjerovatno zabrinjava albansku stranu, ali je rekao da to ne vidi kao nešto nepremostivo. “Ako u upravnom timu budu Srbi, oni će predložiti verziju koja može biti neprihvatljiva, ali tu nije kraj.

Prije sastanka 2. maja, Kosovo može predložiti svoja pitanja i brige. Ali na Kosovu je da bude konstruktivno, da bude zainteresirano za zaštitu svog ustavnog poretka, svog integriteta, svojih granica i da ih ni na koji način ne kompromitira”, rekao je Joseph, prema kojem bi statut ZSO trebao biti u skladu s Ustavom. Kosova i interesa njegovih građana. Profesor Joseph je rekao da formiranjem ZSO službeni Beograd više neće imati priliku sabotirati i blokirati izbore, a Kosovo će imati svoju međunarodno formiranu osobnost i krenuti naprijed prema svojim europskim integracijama. Što se tiče sastanka čelnika 2. maja u Bruxellesu, Joseph je rekao da je Vučić posljednjim izjavama izgubio živce te da se predsjednica Osmani i premijer Kurti trebaju suzdržati i biti konstruktivni pred međunarodnim faktorom.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...