EDWARD JOSEPH SE PITA: "Šta će sada reći američki ambasador u Srbiji Christopher Hill na ovo?"

Profesor Joseph je Hillu predložio da odmah reetwituje svog kolegu u Prištini. Kako je rekao: “Hovenier je pazio da ne upire prstom - samo je insistirao da se "počinitelji ... privedu pravdi" za "ova nasilna djela protiv legitimnih vlasti Republike Kosovo."

  • Regija

  • 24. Sep. 2023  

  • 1

Američki ekspert za Balkan profesor Edward P. Joseph povodom kako je rekao ozbiljnog razvoja događaja na Kosovu, na mreži X (ranije Twitter) napisao je da je vrlo ohrabren brzom i na činjenicama zasnovanom reakcijom na ubistvo kosovskog policajca od strane američkog ambasadora na Kosovu Hovenijera upitavši: Kakav će biti stav ambasadora u Beogradu Christophera Hilla?

Profesor Joseph je Hillu predložio da odmah reetwituje svog kolegu u Prištini. Kako je rekao:

Hovenier je pazio da ne upire prstom - samo je insistirao da se "počinitelji ... privedu pravdi" za "ova nasilna djela protiv legitimnih vlasti Republike Kosovo."

Joseph je potom u nizu dao kontekst koji vidi na sljedeći način:

Američki zvaničnici su više puta kritikovali Kurtija zbog provokativnih akcija na sjeveru; SAD/EU su nametnule kaznene “mjere” Kosovu. Poenta: Znamo da će Priština odgovarati. Što je s Beogradom? Vučić je dobio pohvale SAD-a čak i nakon brutalnih, unaprijed smišljenih napada na KFOR 29. maja. Pa zašto onda srpska policija ne bi nastavila dalje i 14. juna i uhapsila tri kosovska policajca, pritvarajući ih “pod lažnim optužbama”?

Hill je, podsjeća američki stručnjak, “pohvalio poziciju Srbije u nedavnim pregovorima Briselskog dijaloga, iako Beograd i dalje – uključujući i Generalnu skupštinu UN-a – odbacuje svoje obveze prema Sporazumu Brisel-Ohrid. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić također je održao sastanak na visokom nivou s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom koji je pod američkim sankcijama”.

Sjećam se iz prve ruke da su 2011. godine napetosti na Kosovu porasle ubistvom kosovskog policajca Envera Zumberija. SAD/EU/NATO prošli su kroz to s čvrstim, jedinstvenim stavom – ne podilazeći jednoj strani dok drugu pozivaju na odgovornost”, naveo je Joseph upozoravajući da je ubistvo kosovskog policajca dramatično je podiglo ulog u ovoj krizi:

“Imperativ je da svi akteri, uključujući i predsjednika Vučića, vide da su američke diplomatske misije ujedinjene”(istog stava).

“Sekretar Anthony Blinken mora insistirati na uniformisanom, principijelnom, javnom gledištu SAD-a u Beogradu i Prištini. Sada i ubuduće. Zauzdavanje ove krize – i stabilizacija Balkana – to zahtijeva,” završio je poruku američki stručnjak za Balkan koji je dugo godina bio direktno involviran u dešavanja na ovim prostorima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...