REVIZORSKI IZVJEŠTAJ OTKRIVA SVE: Malverzacije u ministarstvima, kršili zakone, dijelili novac mimo propisa, poklanjali automobile...

Pored toga, nisu planirali niti sprovodili postupke javnih nabavki male vrijednosti za usluge čišćenja prostorija, dijeljenja reklamnog materijala, održavanja računarskih programa, ugostiteljske usluge i stručnu literaturu.

  • Mini market

  • 26. Apr. 2023  

  • 0

Kršenje Zakona o radu, dijeljenje budžetskog novca udruženjima mimo propisa, poklanjanje automobila, ali i razne malverzacije o pitanju službenih putovanja na štetu budžeta Republike samo su neke od zamjerki koje su do sada utvrdili revizori u prečešljanim finansijskim izvještajima ministarstava u Vladi RS za 2022. godinu.

Do sada je najlošije prošlo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS kojim je lani rukovodio Duško Milunović, a koje je od revizora nakon kontrolisanja knjiga dobilo mišljenje s rezervom.

Revizori su utvrdili da su rashodi po osnovu bruto naknada članovima komisija i radnih grupa precijenjeni za 7.639 KM, jer su evidentirani rashodi iz ranijeg perioda, što nije u skladu sa propisima.

Takođe, podvukli su i da su ugovori o djelu zaključeni sa osam izvršilaca za poslove koji predstavljaju redovnu, odnosno osnovnu djelatnost resornog ministarstva, čime je prekršen Zakon o radu.

Revizori su kod Milunovića imali zamjerke i na javne nabavke, ali i dijeljenje grantova udruženjima.

- Za dio nabavki robe i usluga koji se odnosi na obilježavanja značajnih istorijskih događaja nije primijenjen odgovarajući postupak, dok je za dio nabavki različitih aplikacija za vođenje evidencija za potrebe resora boračko-invalidske zaštite izvršeno dijeljenje, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama - naglasili su revizori.

Kada je riječ o dodjeli grantova udruženjima i fondacijama za sufinansiranje programa i projekata, kao i grantova udruženjima od javnog interesa, revizori su utvrdili da je novac odobravan i onim korisnicima čije prijave ne sadrže neophodne dokaze propisane pravilnikom.

- Isto tako, dodjela grantova po osnovu raspodjele sredstava od igara na sreću, koja su dodijeljena putem javnog poziva, nije vršena u skladu sa propisima jer korisnici kojima je odobren novac nisu dostavili sve potrebne dokaze - zaključili su revizori.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave dobilo je pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima, ali i mišljenje sa rezervom o usklađenosti sa važećim propisima.

- Ugovori o djelu sa dva izvršioca su zaključeni za poslove koji predstavljaju osnovnu djelatnost Ministarstva uprave, što nije u skladu sa Zakonom o radu. Dio naloga za službeni put i izvještaja sa službenog puta ne sadrži sve potrebne podatke, što nije u skladu sa Odlukom o visini naknade troškova za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u RS. Takođe, ministarstvo je za pojedina službena putovanja u inostranstvo priznalo dio troškova iako ih je organizator već pokrio - naveli su revizori za ministarstvo na čijem je čelu Senka Jujić.

Pored toga, naveli su i da je Ministarstvo uprave bez saglasnosti Vlade RS Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” Kozarska Dubica dalo na korišćenje vozilo.

Istu ocjenu kao i Jujićeva dobilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na čijem je čelu lani bio Boris Pašalić.

- Ministarstvo poljoprivrede je zaključilo ugovore o djelu sa sedam lica za obavljanje poslova iz redovne djelatnosti, što nije u skladu sa Zakonom o radu - naveli su revizori.

Pored toga, nisu planirali niti sprovodili postupke javnih nabavki male vrijednosti za usluge čišćenja prostorija, dijeljenja reklamnog materijala, održavanja računarskih programa, ugostiteljske usluge i stručnu literaturu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...