ŠPAGO UVJEREN DA DONOŠENJE BILO KAKVIH AD HOC RJEŠENJA NIJE DOBRO: "Stav SDA je da nema potrebe da visoki predstavnik donosi odluku"

"Niko iz SDA ne spori da visoki predstavnik ima pravo donositi odluke, ali mislimo da ovakvo miješanje u implementaciju izbornih rezultata nije dobro prije svega za demokratiju u BiH."

  • Politika

  • 26. Apr. 2023  26. Apr. 2023

  • 0

O politici, vlasti, radu državne, ali i zastoju u formiranju izvršne federalne vlasti, najavi Schmidtovih odluka, rješenjima, kao i Evropskom putu BiH u okolnostima opstrukcija, u Rezimeu je govorio Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu BiH.

Kaže da bi SDA, prije svega, bila zadovoljna odlukom koju bi donijeli domaći akteri.

"U skladu sa zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije sa zadnje sjednice gdje je zatraženo od OHR-a da ne donosi odluke nego da se Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma bavi prijedlozima i predloži rješenje koje će biti trajno, koje bi domaći akteri uvažili i koje bi važilo za sve buduće izbore. Ovih dana imamo najavu da će visoki predstavnik donijeti jednokratno rješenje, da će biti dvije odluke, jedna jednokratna za ove izbore, druga dugotrajna za sve naredne izbore. Nije dobro jer ako međunarodna zajednica traži od nas domaćih aktera da tražimo rješenja, da se dogovorimo, onda je stav SDA da nema potrebe da visoki predstavnik donosi ovu odluku pogotovo što smatramo da i odluke koje je visoki predstavnik nametnuo na dan izbora su praktično samo iskomplikovale situaciju u Federaciji."

Navodi da Ustavno-pravna komisija nije uradila svoj zadataka zato što je visoki predstavnik "davao neke rokove domaćim političarima da se dogovore i da će, ako se ne dogovore, on reagovati i donijeti određena rješenja. Iz tog razloga mislim stranke koje su prerano krenule u stvaranje parlamentarne većine, odnosno implementaciju izbornih rezultata i prije nego što su završeni indirektni izbori za dom naroda, one su time ohrabrene da ne sjedaju sa pobjednicima ovih izbora, a najveći broj glasova je osvojila SDA. Osmorka ili Trojka+ su prerano krenule u formiranje parlamentarne većine. Naravno, kasnije izjave pojedinih međunarodnih zvaničnika, pa i visokog predstavnika ohrabrivale su te stranke da ne idu u dogovor sa izbornim pobjednikom, pogotovo ne nakon izbora potpredsjednika Federacije iz reda bošnjačkog naroda. Jednostavno te stranke neće da se udostoje da sjednu, da razgovaraju i da se vide rješenja za izlazak iz ove pat pozicije. Iz tog razloga SDA smatra da u ovakvoj situaciji donošenje bilo kakvih ad hoc rješenja nije dobro i da trebamo postupiti po zaključcima Predstavničkog doma PFBiH."

Špago smatra da visoki predstavnik ne može donijeti odluku kojom bi svi bili zadovoljni.

"Odluke koje ne podržava vjerovatno većina građana Federacije su odluke koje donosi gospodin Schmidt. Jedino su organizovani protesti protesti ispred OHR-a zbog odluka visokog predstavnika. Većina javnosti smatra da visoki predstavnik, zajedno sa nekim drugim akterima, pokušava napraviti neki izborni inžinjering da se iz formiranja vlasti na federalnom nivou izbaci SDA. Niko iz SDA ne spori da visoki predstavnik ima pravo donositi odluke, ali mislimo da ovakvo miješanje u implementaciju izbornih rezultata nije dobro prije svega za demokratiju u BiH."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...