AZEM VLLASI OTVORENO: "Srbija pretendira na tuđu teritoriju, ona je na antieuropskim pozicijama"

"Ljute se u Beogradu na BiH što je bila uzdržana kod glasanja, što nije glasala protiv..."

  • Regija

  • 26. Apr. 2023  

  • 0

Srbija je jedina država u Evropi, a možda i u svijetu, koja ne zna gdje su joj granice, jer pretendira na tuđu teritoriju, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Azem Vllasi, nekadašnji državni i partijski funkcioner u bivšoj Jugoslaviji, potom jedna od prvih žrtava režima Slobodana Miloševića, a danas ugledni advokat i politički analitičar.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić komentirao je jučer prihvatanje zahtjeva Kosova u članstvo Vijeća Evrope (VE) te se dotakao i zemalja koje su glasale "Za" i "Protiv" toga, uključujući i našu zemlju, najavljujući - gotovo prijeteći – uzdržanost oko pitanja "teritorijalnog integriteta" BiH.

"Da li je bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine? Sada kada neko to pita, bićemo uzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a da oni glasaju uzdržano", kazao je nekadašnji Miloševićev glasnogovornik.

Vllasi kaže da ove neprimjerene reakcije u vezi sa glasanjem o članstvu Kosova u Vijeću Evrope samo pokazuju "na kojim antieuropskim pozicijama je ostala Srbija".

"Ljute se u Beogradu na BiH što je bila uzdržana kod glasanja, što nije glasala protiv. Misle da BiH treba da slijedi politiku Srbije, odnosno entiteta RS u njenoj vanjskoj politici. Ljute se na Crnu Goru što je glasala zajedno s 33 druge članice za članstvo Kosova u VE. Manipulišu sa Srbima na sjeveru Kosova varajući ih kako će se Srbija o njima brinuti ako oni ne priznaju državu Kosovo na teritoriji te četiri općine. Oni na svoju štetu žele da vjeruju toj prevarantskoj politici", kaže Vllasi.

Državama, njih sedam, koje su glasale protiv članstva Kosova u Vijeću Europe Vučić i Dačić se zahvaljuju.

"Jer smatraju da samo Srbija i to na slučaju Kosova štiti Međunarodno pravo, Povelju UN, Svjetski Poredak, a svi drugi to gaze. Istovremeno, oni s Kosovom vode dijalog i prihvaćaju Sporazume kao onaj u Briselu 27. februara i u Ohridu 18. marta o normalizaciji međusobnih odnosa, faktički medudržavnih odnosa", napominje Vllasi. 

Raspad Jugoslavije

Ipak, on povlači kako Vučić i Dačić odlično znaju da je Kosovo konačno i zauvijek nezavisno od Srbije i srpske vlasti.

"Nikada nije ni bilo u sastavu Srbije kao nezavisne države. Ona je kao država bila priznata po odluci Berlinskog kongresa 1878. godine, i to do današnjih granica Kosova i Makedonije na jugu, do rijeke Drine na Zapadu, do rijeke Save i Dunava na sjeveru i do granice s Bugarskog na istoku. Po odlasku Otomanske imperije s ovih prostora, Srbija je 1912. godine silom upala u današnje prostora Kosova i Makedonije, silom ih okupirala i pri tome počinila stravične zločine nad Albancima, a Makedonce je proglasila Srbima", podsjeća Vllasi. 

Nadalje, kaže Vllasi, decembra 1918. godine Srbija je anektirala Vojvodinu i svoju državnost  pretočila u širu državnu tvorevinu (Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, FNRJ, SFRJ, SRJ).

"Nad Kosovom je izvršila agresiju kao SR Srbija 1989, slično kao 1912. godine, i tako započela lančani raspad SFRJ. Jer, niko poslije takve brutalnosti nad Kosovom i Albancima nije htio ostati u istoj državi sa Srbijom. Ostala je samo sa Crnom Gorom i sa silom okupiranim Kosovom do 2006. te godine i Crna Gora je obnovila svoju nezavisnost koju joj je Srbija pogazila 1918. godine, a Crnogorce proglasila Srbima", naveo je.  

Slobodno Kosovo

Vllasi naglašava da je Kosovo od juna 1999. godine "konačno oslobođeno od okupacije Srbije", a kao nezavisna država je od 2008. godine. Priznata je od 115 zemalja.  

Srbija, onakva kakva je od 2006. godine, nije formalno proglasila nezavisnost i još sanja da je Kosovo njena "južna pokrajina", navodi Vllasi.

"Ostaje da se vidi da li će ih (Srbiju) ova ljutnja proći već sutra kada budu sve članice VE glasale za Rezoluciju kojom se garantuje teritorijalni integritet Ukrajine i Moldavije. Ili će možda samo Srbija biti suzdržana iz inata što ove dvije države nisu glasale po volji Srbije u vezi članstva Kosova u VE", zaključuje Vllasi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...