KURTI NASTAVLJA SA DIPLOMATSKIM AKCIJAMA: Kosovo pokrenulo novu inicijativu za pristupanje. Sada žele u još jednu međunarodnu organizaciju

Potrebno je da bude usvojena u prištinskom parlamentu

  • Regija

  • 26. Apr. 2023  

  • 0

Prijedlog Zakona za ratifikaciju sporazuma o statusu i funkciji Međunarodne komisije za nestala lica sa sjedištem u Haagu, usvojen je danas, na 138. sjednici Vlade Kosova, saopćeno je iz vladine informativne službe.

"Vlada Kosova je posvećena rasvjetljavanju nestanaka osoba tokom rata i zbog toga pokrećemo procedure pristupanje Kosova Međunarodnoj komisiji za nestala lica. Ova inicijativa omogućava pojačanu regionalnu i širu saradnju u procesu rasvjetljavanja sudbine i lokacije nestalih", rekao je prištinski premijer Albin Kurti na današnjoj sjednici vlade.

Ukoliko zakon bude usvojen u skupštini, Priština može da počne sa procedurom učlanjenja u Međunarodnu komisiju za nestala lica, osnovanu 1996. godine, a na inicijativu tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Prijedlog je uslijedio nekoliko dana prije sastanka između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu, na kome je jedna od tema razgovora rješavanje problema nestalih.

Kako je saopćeno iz Evropske unije, na sastanku na najvišem nivou 2. maja ove godine, predsjednik Vučić i Albin Kurti bi trebalo da potpišu Deklaraciju o nestalim licima, čiji su tekst usaglasili glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi, na sastanku održanom 4. aprila.

Nekoliko dana poslije tog sastanka, prištinski premijer Albin Kurti je izjavio da je u tekstu te Deklaracije usvojen termin "Forcibly disappeared" ili "prisilno nestali", dok Petar Petković tvrdi da nije prihvaćen termin koji se pominje u međunarodnoj konvenciji o nestalim osobama.

"Dodao bih samo da smo posebno vodili računa o svim terminima i nismo prihvatili termin koji se pominje u Konvenciji o nasilno nestalima, da ne bi ugrozili interese Srbije", izjavio je tada Petković.

Iz Evropske unije nije precizirano koji je termin usvojen. Pod izrazom "prisilni nestanak", međunarodna konvencija podrazumjeva hapšenje, pritvaranje, otmicu ili bilo koji drugi oblik lišavanja slobode pojedinaca, od strane državnih organa, kao i lica ili grupe lica, koja postupaju po ovlašćenju, uz podršku ili saglasnost države.

Na Kosovu se još uvijek 1.600 osoba vode kao nestale.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...