U HRVATSKOJ ŠOKIRANI DODIKOVIM POTEZOM: "S dužnosti smijenjen jedini Hrvat u općini Derventa, držao je zastavu Milanoviću..."

Derventa je među općinama u BiH iz kojih su Hrvati gotovo u cijelosti prognani.

  • Regija

  • 27. Apr. 2023  

  • 5

Lokalni parlament u Derventi je donio odluku o smjeni potpredsjednika skupštine te općine Marinka Nikolaša kojega su optužili da je odgovoran za posjetu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i dodjelu odličja 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO), piše HINA.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u posjetu Derventi bio je 25. marta nakon čega su političke stranke sa srpskim predznakom ljutito negodovale zbog činjenice da je on tom prigodom uručio odličje brigadi HVO koja je 1992. godine sudjelovala u odsutnim bitkama za odbranu Bosanske Posavine od srpske agresije.

Većina u lokalnom parlamentu Dervente predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika insistirala je na tome da je za organiziranje Milanovićeve posjete odgovoran Marinko Nikolaš kao jedini dužnosnik iz reda Hrvata u lokalnim tijelima vlasti.

- Nikolašu najviše zamjeramo što je držao ratnu zastavu iako je znao da će to izazvati ogorčenje stanovnika Dervente, izjavio je Slavko Tomaš, predsjednik kluba zastupnika SNSD-a u općinskoj skupštini Dervente.

Nikolaš je tokom Milanovićeva boravka u Derventi držao zastavu hrvatskog naroda u BiH sa stiliziranim hrvatskim grbom i trobojnicom.

Derventa je među općinama u BiH iz kojih su Hrvati gotovo u cijelosti prognani. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine ondje su živjele 22.000 Hrvata ili 40% ukupnog broja stanovnika, dok ih je na popisu 2013. godine bio tek nešto više od 2000.

No stvarno stanje na terenu zapravo je još gore jer u cijelom Derventskom dekanatu Vrhbosanske nadbiskupije prema podacima prikupljenim nakon posljednjeg blagoslova domova od prijeratnih 48.481 Hrvata katolika sada ondje stvarno boravi njih tek oko 700.

Derventski dekanat prostire se na oko 2.000 kvadratnih kilometara od Donjeg Svilaja naslonjenog na granicu s Hrvatskom i rijeku Savu do vučjačkog gorja uz rijeku Bosnu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...