HAOS U IZRAELU: Desetine hiljada demonstranata na ulicama, podržavaju desničarsku nacionalističku vlast...

"Nacija zahtijeva reformu pravosuđa", bio je odgovor okupljenih demonstranata od kojih su mnogi mahali izraelskim zastavama.

  • Svijet

  • 28. Apr. 2023  28. Apr. 2023

  • 2

Desetine hiljada Izraelaca u četvrtak su u Jeruzalemu iskazali podršku kontroverznoj pravosudnoj reformi krajnje desne koalicijske vlade kojom bi se najvišem sudu u zemlji oduzele mnoge ovlasti.

S obzirom i na redovne masovne proteste onih koji se protive najavljenoj reformi, izraelsko društvo se polariziralo, pri čemu pobornici najavljenih promjena smatraju da će one vratiti ravnotežu među vlastima. Vlada i njezini pristaše tako tvrde da su promjene nužne kako bi se ukrotili sudije koji djeluju aktivistički i agresivno su prodrli u sferu parlamenta i izvršne vlasti.

"Svim mojim prijateljima koji ovdje sjede, pogledajte koliku moć imamo", obratio se u četvrtak okupljenima u Jeruzalemu zastupnik krajnje desnice i ministar financija Bezalel Smotrich.

"Imaju medije i tajkune koji će financirati prosvjede, ali mi imamo naciju. Popravit ćemo ono što treba popraviti", poručio je Smotrich.

"Nacija zahtijeva reformu pravosuđa", bio je odgovor okupljenih demonstranata od kojih su mnogi mahali izraelskim zastavama.

Ministar pravosuđa Yariv Levin rekao je da je dva miliona Izraelaca koji su glasali za sadašnju vladu glasalo i za reformu pravosuđa te obećao "napraviti značajnu korekciju trenutne situacije".

S druge strane, u gradovima širom zemlje svake se sedmice, u pravilu subotom navečer, okupljaju desetine hiljada Izraelaca kako bi kritizirali nacrt tog zakona i koalicijsku nacionalističko-vjersku vladu koju je Netanyahu sastavio u decembru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...