OŠTRO IZ MOSTARA: "Treća strana“ – stari lisac se opet vrti oko „kokošinjca“…

Od Siladžićevih arheoloških stavova, puno je zanimljiviji „tajming“ njegovog ponovnog ukazanja u medijima. Baš u vrijeme najveće političke krize u FBiH oko uspostave vlasti.

  • Mini market

  • 28. Apr. 2023  

  • 1

Svaki put kada izađe iz samoproglašene hibernacije prouzrokovane frustrirajućom spoznajom o vlastitoj (političkoj) nebitnosti, Haris Siladžić, poznatiji i kao „Doktor“, nastupi sa istom pojavom i „pričom“. 

Malo toga mijenja, samo je koju godinu stariji...

Pojavi se sa istim, vidljivo utegnutim govorom tijela. Pomalo strogim izgledom lica, koje kao da pita: Šta ste do sada čekali? i dužim pauzama između rečenica, kojima naglašava „dramatiku“ svojih umotvorina. Ali, nema tu ništa novoga...samo stara izanđala priča o njemu kao pravedniku među političarima, koji jedini zna šta treba i kako, dok su ostali tek štetočine i neznalice ili u najboljem slučaju epizodisti.

Kao i uvijek jasno i glasno (s pravom) kritikuje Dejtonski sporazum, koga je, gle čuda - i sam pregovarao i dogovarao!? Poziva se na priče sa svjetskih destinacija „od prije sto godina“ i uporno brani – neodbranjivo. 

Zaleđen u vremenu i prostoru. Gotovo kao „eksponat“. 

Svoj katastrofalni potez sa odbijanjem američkog „Aprilskog paketa“ brani dosljedno. „Paket“ – istina – nije bio savršen, ali za ono što godinama baštinimo, kao posljedicu njegove odluke i što nam se tek sprema - „čudo je neviđeno“. Umjesto nekakvog pokajanja ili barem naznake iskrene isprike, Silajdžić opet samo glanca svoj golemi ego.

Tašt kakav jeste i juče i danas stoji iza svog nerazumnog čina i pokušava ga nekako opravdati. Objasniti „nevjernim Tomama“ da je, eto bio u pravu, samo to još niko (osim njega) nije skužio. Sve je to toliko puta viđeno, jer „Doktor“ se uvijek potrudi da nam pod „ekskluzivu“ podmetne svoja stara objašnjenja u koja mogu povjerovati samo oni, koji ga iz nekog razloga i dalje nekritički cijene ili pak ne razumuju o čemu se tu radi. Kojoj vrsti političke i državotvorne štete.   

Od Siladžićevih arheoloških stavova, puno je zanimljiviji „tajming“ njegovog ponovnog ukazanja u medijima. Baš u vrijeme najveće političke krize u FBiH oko uspostave vlasti.

Stari lisac se opet vrti oko kokošinjca!

Dobro je prepoznao da je ovo najbolji trenutak da (opet) proda svoj politički kapital i "dobre usluge" preko Stranke za BiH iza koje i dalje čvrsto stoji, bez obzira na „nova lica“ i mlađahnog lidera odraslog na kadrovskoj klupi SDA.

Želi se „Doktor“ nametnuti kao nekakva „treća strana“. Između „Trojke“ pojačane HDZ-om i SDA.

SBiH je prvo uredno slijedila agendu „Osmorke“, ali je onda „okrenula čurak“. Spominje se patriotizam i opstanak Bošnjaka i države, ali će prije biti da je procjenjeno da je sada najbolje vrijeme da se naplati to malo političkog kapitala. Da se, možda i sam „Doktor“ vrati među aktuelne političare.

Cijena se diže naglim zakoretom prema SDA, što ovoj stranci itekao odgovara. Samo je pitanje koliko će to  SDA - na kraju „koštati“? Strategija je to u funkciji betoniranja ionako odavno uspostavljene „pat pozicije“, što teret onda dokazivanja parlamentarnog legitimiteta za sastavljanje nove Vlade FBiH stavlja na leđa „Trojke“ i HDZ BiH.

Velika je to usluga za ozbiljno načetog Izetbegovića, koji će to sigurno znati cijeniti, ako se na kraju sve završi „koncentracijskom vladom“ kao elegantnim izlaskom iz krize.  

Ali nije to završena priča.

Doktor, naime, misli da pozicijom jednake ekvidistance može dobiti najviše, pa vješto lavira. Ovih dana se okrenuo prema SDA, ali niko ne može garantovati da već sutra neće „preplivati“.

I da „Aprilski paket“ se "MORAO" odbiti..., piše na svom blogu Faruk Kajtaz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...