DERVO SEJDIĆ O DODIKOVOM VRIJEĐANJU: "Zašto je bilo ko, pa i Novak Đoković bolji od 'Cigana'?"

"Ne želim relativizirati izjave Milorada Dodika jer bih i sam bio poput njega i njemu sličnim. Ja sam ipak Čovjek u odnosu na njega i njemu slične", naveo je Sejdić.

  • Društvo

  • 28. Apr. 2023  28. Apr. 2023

  • 1

Zašto je uvreda i poniženje nekoga osloviti ili nazvati "Ciganom ili Ciganijom" pa makar to bio i najboli svjetski teniser? O sportisti sve najbolje mislim, ali se pitam zašto je uvreda njega nazvati "Ciganom". Zašto je bilo ko pa i Novak Đoković nešto bolji od "Ciganina" odnosno Roma, sem što je bolji teniser, eventualno matematičar, inženjer ili radnik, današnja je reakcija Derve Sejdića, apelanta koji je tužio BiH zbog nemogućnosti da se kao Rom kandiduje za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Kali Sara - Romskog informativnog centra.

"Dakle", nastavio je, "uvreda je zato što je ukorijenjeni stereotip, predrasuda i govor mržnje o Romima mjerilo vrijednosti, jedinica ponižavanja i degradiranja nekog ili nečeg".

"Ne želim relativizirati izjave Milorada Dodika jer bih i sam bio poput njega i njemu sličnim. Ja sam ipak Čovjek u odnosu na njega i njemu slične, koji za ocjenu nečeg lošeg koristi primjeren vokabular koji je van bilo kakvog konteksta govora mržnje. U našem BHS vokabularu ima jako lijepih rijeći za ocjenu negativnosti koje u svakom slučaju ne odražavaju i nisu sastavni dio govora mržnje.

Da nije tužno bilo bi smiješno. Govor mržnje na prostorima bivše Jugoslavije, a ja to govorim dvadeset i kusur godina, je u konstantnoj ekspanziji i do danas niko nije sankcionisan ili pozvan na odgovornost. Ovo više govori o tužilaštvu i sudstvu nego o onom ko govor mržnje prakticira. Javne ličnosti ali i neki mediji kako u Bosni i Hercegovini tako i u zemljama okruženja pa i zemljama Evropske unije nebrojeno puta kada žele povrijediti i poniziti nekoga koristeći govor mržnje i rasizma, najčešće se koriste terminom 'Ciganin ili Ciganska posla' jer se smatra (podrazumijeva) da je sve loše i negativno u tom terminu sadržano",kaže Sejdić, pa nastavlja:

"Moguće je da nisam najbolje informisan ali ono što znam, a čini mi se da znam, nema izrečenih presuda koje sankcionišu govornika u kontekstu govora mržnje i rasizma, raspirivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti naročito u kategoriji visokopozicioniranih javnih ličnosti. U najboljem slučaju 'zaštitnici ljudskih prava' se oglase sa prozivkom uz neku TV emisiju ili novinski člnak i tu se zaršava sva priča. Tako će biti i sad, bit će prašine dva tri dana i nikom ništa 'vuk pojeo magarca'.

Neću izmisliti 'toplu vodu', ali želim istaći da je govor mržnje, govor rasizma, raspirivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti krivično djelo i kao takvo moralo bi biti predmetom sudskih procesa sa izrečenom sankcijom. Međutim, istražni organi će se sada fokusirati na to kako je neko neovlašteno snimio i objavio izjave Milorada Dodika, a ne procesuiranjem Dodika kojem je govor mržnje u svakodnevnoj upotrebi. Bojim se da će se sve okončati po staroj izreci Milorada Dodika: 'Sa Ciganima ciganski sa gospodom gospodski'. Od Milorada Dodika neću tražiti Javno izvinjenje jer šta mi to znači u konačnici ako istražni i sudski organi njega i njemu slične ne procesuiraju, a neće jer bi bili još zatrpaniji neriješenim predmetima", poručio je Sejdić, potpisavši se kao aktivista romskog nevladinog sektora.

MILORAD DODIK I NJEGOV GOVOR MRŽNJE Zašto je uvreda i poniženje nekoga osloviti ili nazvati “Ciganom ili Ciganijom” pa...

Objavljuje Dervo SejdićČetvrtak, 27. travnja 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...