NOVE NAPETOSTI NA RELACIJI VARŠAVA - MOSKVA: Poljska zauzela školu koju pohađaju ruska djeca

"Ovo je nezakonit čin. Upad u diplomatski objekt", rekao je moskovski ambasador Sergej Andrejev

  • Evropa

  • 29. Apr. 2023  

  • 0

Poljska je danas objavila da je zauzela zgradu srednje škole u blizini Ruske ambasade u Varšavi namijenjenu djeci diplomata, potez koji je ruski ambasador nazvao "ilegalnim".

Svađa oko višespratnice iz 1970-ih, koju su građani Varšave prozvali "špijunsko gnijezdo", traje već godinu dana. "Ova zgrada pripada gradskoj vijećnici Varšave", rekao je portparol poljskog ministarstva inostranih poslova Lukasz Jasina za , dodajući da je potez uslijedio nakon naloga sudskog izvršioca.

"Ovo je nezakonit čin. Upad u diplomatski objekt", rekao je moskovski ambasador Sergej Andrejev novinskoj agenciji RIA Novosti.

Iz Moskve su najavili oštar odgovor, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

"Takav drski potez, koji prevazilazi civilizovanu međudržavnu interakciju, koju je preduzela Varšava, neće ostati bez naše oštre reakcije i posljedica po poljske vlasti i poljske interese u Rusiji. Oni koji su pokrenuli ove kontroverzne i provokativne poduhvate trebaju da to shvate", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da Moskva na ovaj potez gleda kao na "još jedan neprijateljski čin poljskih vlasti" i "flagrantno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. i još jedno zadiranje u ruske diplomatske nekretnine u Poljskoj".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...