LIDIJA BRADARA POD ISTRAGOM: Nit' oslobođena, nit' optužena

Lidija Bradara je za predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta entiteta FBiH imenovana polovinom januara 2015. godine. Tu je ostala do kraja mandata, nakon čega je izabrana za predsjednicu većeg bh. entiteta.

  • Politika

  • 29. Apr. 2023  

  • 6

Prekršila odredbe prilikom zapošljavanja savjetnika, dok je bila predsjedavajuća Doma naroda.

"U navedenom predmetu istraga je u toku. U skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivične istrage, ne možemo davati više informacija", piše portal Dnevnog lista.

Ovaj mostarski dnevni list prenosi da su im iz Tužilaštva Kantona Sarajevo tako odgovorilo kada su ih pitali u kojoj je fazi predmet kojim je obuhvaćena Lidija Bradara, a koji se odnosi na nezakonito imenovanje nekoliko savjetnika u vrijeme dok je ona bila na poziciji u Domu naroda Parlamenta FBiH?’.

Lidija Bradara je za predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta entiteta FBiH imenovana polovinom januara 2015. godine. Tu je ostala do kraja mandata, nakon čega je izabrana za predsjednicu većeg bh. entiteta.

Od početka 2015. do marta 2017. imala je osam savjetnika.

Centar za istraživačko novinarstvo još 2017. godine otkrio je da pet od osam savjetnika Lidije Bradare ne ispunjava zakonske propise za imenovanje na te funkcije.

CIN je dokazao da je Bradara prekršila federalne propise, postavivši za savjetnike osobe koje nisu imale potrebnih pet godina radnog iskustva.

Štaviše, jednom od njih to je bilo prvo zaposlenje, dok su ostali imali radno iskustvo od osam mjeseci do dvije godine. Većina njenih savjetnika tada su bili članovi stranaka ili rođaci i poznanici političara.

Ubrzo nakon toga otvorena je istraga. No, ona nije (još uvijek) rezultirala ni odustajanjem, ali ni podizanjem optužnice.

Dnevni list prenosi da zvaničnici nisu dužni raspisivati konkurse pri zapošljavanju savjetnika već ihsami biraju. Ovo pravo iskoristila je i Bradara prilikom imenovanja svojih savjetnika. Njihova prosječna mjesečna primanja iznosila su od 2.100 do 2.600 KM. Za dvije godine i dva mjeseca za plaće i naknade Bradarinih savjetnika potrošeno je više od 306.000 KM iz federalnog budžeta.

"Prema Zakonu o državnoj službi FBiH, iako nemaju status državnih službenika, savjetnici moraju ispunjavati iste uslove kao i kandidati za pomoćnike rukovodećih državnih službenika. Njih ne precizira Zakon već posebna Uredba prema kojoj je potrebno pet godina radnog iskustva", napisao je je CIN.

Odgovarajući na upite ovog medija Bradara je tada kazala da je Ustavni sud FBiH donosio političke odluke. Također, novinarima CIN-a rekla da je jako ponosna na svoje savjetnike i da bi bila sretna kada bi oni dobili priliku da rade puno odgovornije poslove.

"Recimo, da rade u europskim integracijama pri Vladi Federacije, da danas-sutra budu poslanici, ministri", kazala je 2017.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...