SAZVAN SASTANAK ZBOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Ugledni diplomata sutra stavlja ključne teme na sto; Evo šta je cilj Brisela...

Šta će sutra da se desi u Briselu?

  • Regija

  • 01. Maj 2023  

  • 0

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell sazvao je za sutra u 18 sati sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove, biti dvije teme - nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Tačno 45 dana poslije posljednjeg sastanka u Ohridu, kada je dogovoren Aneks Evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ponovo će se sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti uz posredovanje šefa evropske diplomatije Josepa Borrella i uz prisustvo specijalnog izaslanika Evropske za dijalog Miroslava Lajčaka.

Fokus će, kako su naveli, biti na primjeni Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, poslije čega će biti predstavljen prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Također će, navodi se u saopćenju, dvije strane imati priliku da razgovaraju i o drugim pitanjima od političkog značaja.

Tokom pomenutih 45 dana otvorile su se brojne političke teme - Priština je dobila viznu liberalizaciju, održani su vanredni izbori za gradonačelnike četiri opština na sjeveru Kosova, iako su ih Srbi, koji su i tamošnje većinsko stanovništvo, bojkotovali, pokrenuta je procedura za prijem Kosova u Vijeće Evrope, a novoizabrana albanska većina u Skupštini Općine Sjeverna Mitrovica pokrenula je inicijativu da se za saobraćaj otvori glavni most na Ibru, glavna neuralgična tačka od 1999. godine do danas.

Za prve tri stvari Priština je nedvosmileno imala podršku najmoćnijih zemalja Zapada, dok je za posljednju najavu - Lajčak rekao da nije pravo vrijeme da se otvori most preko Ibra.

Priština je najavila i izmjene zakona o eksproprijaciji.

Paralelno sa svim ovim, odigrale su dvije stvari vezane za sam dijalog. Prvo je 4. aprila održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, poslije koga je i najavljeno o čemu će faktički razgovarati Vučić i Kurti.

Kao drugo, formiran je Zajednički odbor za praćenje primjene Sporazuma i pratećeg Aneksa, tačno mjesec dana od sastanka u Ohridu, odnosno 18. aprila. Predsjedavajući tim odborom bit će Lajčak, Beograd će predstavljati Petković, a Prištinu njen predstavnik u Briselu Agron Bajrami.

Svi detalji oko načina rada bit će precizirani poslije sastanka na najvišem nivou.

Kako je najavljeno iz Evropske službe za vanjske poslove, domaćin sastanka Borrell će se po završetku obratiti javnosti.

Ipak, ono što se razlikuje od prethodnih sastanaka, barem prema najavi, jeste da nisu najavljeni prvo bilateralni, pa trilateralni sastanak, već odmah zajednički sa početkom u 18 sati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...