DODIK UCJENJUJE, BEČAREVIĆ APELUJE: "Ne odobravajte istočnu interkoneciju, trebaju nam drugi pravci snabdijevanja"

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević koji godinama upozorava da je BiH ovisna o ruskom gasu i zagovornik je izgradnje Južne interkonekcije uputio je apel uoči sjednice Vijeća ministara BiH.

  • Politika

  • 02. Maj 2023  02. Maj 2023

  • 1

Ove sedmice trebala bi biti održana sjednica Vijeća ministara BiH nakon što je ona od 27. aprila odgođena. No, sa dvije strane potpuno različiti stavovi oko istog pitanja. 

Predsjednik Rs-a i SNSD Milorad Dodik traži da se na toj sjednici nađe Nova istočna interkonekcija i da se konačno usvoji na Vijeću ministara BiH. Odbacuje bilo kakvo povezivanje sa Južnom interkonekcijom, dok su Nermin Nikšić, premijer FBiH i predsjednik SDP-a i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NIP-a, koalicioni partneri SNSD-a, u petak kazali da su ove dvije konekcije uspjeli „izjednačiti“ šta god to značilo.

Dodik je u ponedjeljak kazao da ukoliko Istočna konekcija ne bude na Vijeću ministara neće raditi nikako Vijeće ministara BiH te će ministri iz srpskog naroda odlučiti kako će se dalje postaviti. 

Nikšić i Konaković potvrdili su javno da su prije nekoliko dana razgovarali sa Dodikom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem i dogovorili hodogram aktivnosti te još neke zakone. I Dodik i Košarac su istakli kako je traženo da se sačeka dok se ne izglasa Vlada FBiH. Konaković je u petak na press konferenciji održanoj u SDP-u potvrdio kako je Zoran Tegeltija kazao kako neće podržati dogovorene zakone.

"Mi smo rekli to nije saradnja i na te vrste ucjena ne pristajemo. Oni su prvi put pokušali proigrati naš dogovor", kazao je Konaković u petak. 

"Spremni smo na kompromis, a ne na kompromitaciju. Ne može doći niko i reći bit će ovako. Ne može i neće biti", kazao je Nikšić u petak navečer kao federalni premijer. 

Treba napomenuti da je ministar odbrane Zukan Helez (SDP) dan prije sjednice Vijeća ministara BiH kazao da na Kolegiju neće podržati projekte iz Rs-a dok Milorad Dodik prijeti secesijom. No, kadrovi SNSD-a su opet bili brži od Dodikovih partnera iz kvote Bošnjaka. 

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević koji godinama upozorava da je BiH ovisna o ruskom gasu i zagovornik je izgradnje Južne interkonekcije uputio je apel uoči sjednice Vijeća ministara BiH.

„Kako bih približio šta znače ruski projekti u našem okruženju prezentovat ću podatak da su u Bugarskoj održani peti izbori u posljednje dvije godine. Ni danas nije formirana vlada. Sve je krenulo nizbrdo nakon puštanja u rad Turskog toka i polarizacije društva na zaostavštinu ruske doktrine i prozapadnih političara.

U Srbiji se još sjećamo kako je završila ministrica energetike Zorana Mihajlović, jedina prozapadna političarka u Srbiji i protivnik ruske dominacije u energetskim projektima. 

Ovo je samo mali dio onoga šta nose energetski projekti Rusije jer isti nisu sigurnost snabdijevanja već apsolutna dominacija u širenju politika Kremlja. Turski tok, koji se samo tako zove, je projekat preko kojeg se pokušavaju ostvariti interesi na Tursku, Makedoniju, Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i BiH.

Nova istočna interkonekcija je krak za BiH sa Turskog toka i stoga NE ODOBRAVAJTE NOVU ISTOČNU INTERKONEKCIJU. Iz uvodnog dijela je jasno kako se razaraju društva i kako se suptilno utječe na državne aparate. BiH ne treba ruski gas istim pravcem već drugim pravcem snabdijevanja trebamo sigurnost snabdijevanja i druge izvore gasa. Za BiH je dovoljan Zvornik i postojeći gasovod”, napomenuo je Bečarević, prenosi Patrija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...