POVAMPIRENO USTAŠTVO POD OKRILJEM CRKVE: Svećenik brani pozdrav "Za dom spremni", ide i korak dalje (VIDEO)

Katolički svećenik okupljenima na misi nije samo pozitivno govorio o „starom hrvatskom pozdravu“ nego se na koncu i pohvalio kako su „oni izgubili u ratu“, poistovijetivši se s ustaškim zločincima

  • Regija

  • 02. Maj 2023  

  • 0

Dok se Hrvatska konačno pokušava zakonski obračunati s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, svjedočimo novom brutalnom širenju fašizma i ustaške ideologije od strane svećenika Katoličke crkve, piše Ljudski.ba.

Povjesničar Hrvoje Klasić nedavno je komentirao kaos u Saboru koji je nastao u pokušaju da se izglasa Vladin prijedlog da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. I prije nego što je počela rasprava o novom prekršajnom zakonu, eskaliralo je zbog ustaškog pozdrava čije bi se skandiranje u javnosti kažnjavalo i do četiri tisuće eura. Zastupnici su se vrijeđali međusobno, nekolicina je krenula prema stolu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a epilog je izbacivanje čak njih trojice iz sabornice.

Među ostalim, Mostov zastupnik Miro Bulj u sabornici je branio “Za dom spremni” kao HOS-ov “legitimni pozdrav”. O pitanju dvostruke konotacije Hrvoje Klasić je rekao:

“S novim se prijedlozima ništa nije promijenilo osim što su povećane kazne za nešto što nije utvrđeno. Ne znam kako je došlo do zabune u medijima da su počeli pisati da će ZDS kažnjavati sa 4.000 eura, toga nema. U zakonu se izrijekom ne navodi da će to biti kažnjavanje izvikivanja pozdrava ZDS. U zakonu stoji kršenje javnog reda i mira, pjesme, pozdravi, simboli, ali ne piše koji su simboli. Imamo njemačku i austrijsku metodu – Nijemci u zakonu nisu nabrojali simbole, ali se kažanjava veličanje protuustavnih stranaka i udruženja (a u Ustavu imaju SS, Wermacht itd.) i tako se krši Ustav, a Austrija ima listu zabranjenih simbola, uzvika koju popunjava i tu ima fašističkih, nacističkih pozdrava, al Qaidu, ISIL-a, a i ustaške – slovo ‘u’, šahovnica s prvim poljem… Kod nas se to nije dogodilo. Bilo bi dovoljno da stoji u prekršajnom zakonu ako izrijekom piše da se to odnosi na ustaške simbole.”

Stvari o Drugom svjetskom ratu su jasne. Ustaška država Hrvatska je bila saveznica Hitlera, uvela rasne zakone, imala koncentracijske logore i počinila genocid. Sva obilježja ustaškog režima trebala bi biti zabranjena u normalnoj državi. Veličanje ustaštva je remećenje javnog reda i mira.

Da razjasnimo – nema ZDS u kontekstu Domovinskog rata. Možete biti ili glup ili proustaški nastrojen jer trećeg nema. 1991. oni koji osnivaju HOS – paravojnu postrojbu, oblače se u crno, nazivaju se po ustaškom zapovjedniku Bobanu i stavljaju ustaški pozdrav, kako je to onda kontekst 1991.? To je uvijek ustaški pozdrav. I kasnije ga je netko preuzeo, ali to je i dalje ustaški pozdrav”, rekao je Klasić i dodao:

“To tipično rade hrvatski nacionalisti, kukavički govore da je ZDS stari hrvatski pozdrav. Opet ćemo imati to da će se moći tumačiti što je tko mislio. Najskandaloznije u cijeloj priči je ponašanje vladajuće koalicije, HDZ-a koji nema hrabrosti staviti to u kazneni zakon ni da se izrijekom napiše.

No, austrijski je primjer po mom sudu najbolji, sav nacionalizam padne u vodu kad vas opale po džepu”, kaže Klasić.

Upravo, video koji je u posjedu portala Ljudski.ba, a koji imate prilike pogledati u nastavku, eklatantan je primjer kako i koga kazniti zbog veličanja ustaških zločinaca i tko su podstrekači i širitelji nacionalne mržnje.

Katolički svećenik okupljenima na misi nije samo pozitivno govorio o „starom hrvatskom pozdravu“ nego se na koncu i pohvalio kako su „oni izgubili u ratu“, poistovijetivši se s ustaškim zločincima, a one koji osuđuju pozdrav koji je izmislio zločinac s Bradine Ante Pavelić nazvao je glupanima, dok mu oduševljena masa aplaudira.

Pogledajte video.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...