PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE: Srpskim civilima obećavali da će ih za novac prevesti na teritoriju pod kontrolom VRS, a onda ih ubijali

Optuženi su Milan Šimić, zvani ”Robi” i Goran Josipović

  • Hronika

  • 03. Maj 2023  03. Maj 2023

  • 0

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milana Šimića, zvanog ”Robi”, rođenog 1975. godine u Gradačcu, državljanina BiH i R Hrvatske i Gorana Josipovića, rođenog 1971. godine u Gradačcu, nastanjenog u SR Njemačkoj, državljanina BiH i R. Hrvatske.

Optuženi su terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika ARBiH/HVO na području Gradačca i okoline, postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi tijekom 1994. godine, stupili u kontakt sa uglavnom starijim osobama, civilima srpske nacionalnosti, koji su boravili na području pod kontrolom Armije RBiH u Gradačcu i Srebreniku, a koje područje su htjeli napustiti zbog straha za svoj život i sigurnosti, te im obećavali da će ih za novčanu naknadu od 1.000 DEM ili više po osobi sigurno prevesti na teritorij pod kontrolom VRS u Pelagićevu.

– Nakon toga, optuženi su u dva navrata organizirali prijevoz ukupno šest civila, uglavnom starije životne dobi, među kojima su pet žena, od kojih su uzeli novac u ukupnim iznosima od 5.000 DEM i 4.000 DEM, koje su nakon toga odvodili na nepoznate lokacije, pljačkali i ubili, da bi nakon rata tijelo jednog civila, starijeg muškarca, bilo pronađeno u koritu rijeke Tinje, na području Brčko distrikta BiH, a za tijelima ostalih žrtava još uvijek se traga – navodi se u saopćenju.

Optuženi su terete da su počinili kazneno djelo 'ratni zločin protiv civilnog stanovništva'.

Navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati ​​pozivanjem 21 svjedoka, jednog stručnog vještaka patologa, te prilaganjem iskaza dva svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...