"POSTOJE DVIJE MOGUĆNOSTI": Advokat otkriva šta će biti sa Kostom poslije masakra, ali i njegovim roditeljima

Advokat Babić kaže da je dječak u ovom trenutku u zadržavanju ili u Policijskoj stanici 29.novembar ili u Mjesnoj policijskoj stanici Vračar.

  • Hronika

  • 03. Maj 2023  

  • 1

Danas u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru dogodila se nezapamćena tragedija u kojoj je učenik škole počinio masakr, usmrtivši drugove i čuvara ove ustanove.

Za portal SrbijaDanas oglasio se advokat Lazar Babić dajuću nam informacije kakva je dalja procedura i gdje se trenutno nalazi uhapšeni dječak.

"Još uvijek nije potvrđena informacija o godinama učenika osnovne škole na Vračaru. Navodno je rođen u julu 2009. godine, ne znamo da li je tačna. Ukoliko lice nema 14 godina, ono je krivično pravno neodgovorno. Naše pravno zakonodavstvo prihvata tzv. princip humanitarnog krivičnog prava, odnosno humanitarnog odnosa prema maloljetnim licima, i propisalo je granicu krivično pravne neodgovornosti. Takoreći, lice koje je mlađe od 14 godina nije krivično pravno odgovorno, tako da ukoliko lice nema 14 godina, a izvrši određeno krivično djelo, ono neće biti krivično pravno sankcionisano", pojasnio je advokat Babić.

"S obzirom na to da još uvijek ne znamo kakav je njegov mentalni sklop i da li dječak uračunljiv, može doći do toga da će biti smješten u neku instituciju. Ipak, kao što vidimo ovo je bilo planirano mjesec dana, pronađeni su nacrti, spiskovi, i u tom slučaju njegova uračunljivost je potpuno neupitna, on je tačno znao šta želi da uradi", navodi advokat i nastavlja:

"Na primjer, u Americi je spuštena granica krivično pravne odgovornosti i oni mogu da procesuiraju krivično pravna lica mlađa od 14 godina, tako da bi eventualno bile moguće neke izmjene krivičnog zakonodavsta u narednom periodu".

U slučaju da lice ima 14 godina, advokat navodi da se prema njemu opet ne može primjeniti neka stroga kazna, zato što spada u kategoriju mlađih punoljetnika, a to su lica od 14 do 16 godina. Njemu se kao najteža sankcija može izreći vaspitna mjera upućivanja u popravni dom, a maksimalno trajanje te kazne iznosi 4 godine.

Na pitanje da li se trenutno zna gdje se dečak nalazi i gdje će biti smješten, advokat Babić odgovora da je dječak u ovom trenutku u zadržavanju ili u Policijskoj stanici 29.novembar u Gradskom SUP-u ili u Mjesnoj policijskoj stanici Vračar. Nakon određivanja pritvora, vjerovatno će biti prebačen u Centralni zatvor u Beogradu u Bačvanskoj, naravno pod uslovom da je krivično pravno odgovoran.

Kako saznajemo, nakon oca, uhapšena je i majka dječaka, advokat tvrdi da roditelji mogu biti krivično gonjeni za zanemarivanje djeteta, ali to su u principu niske kazne, i to pod uslovom ako se dokaže da su ga zapustili.

Prema Zakonu Člana 193. predviđeno je da se roditelj koji grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti ili napusti maloljetno lice o kojem je dužna da se stara, kazni zatvorom do tri godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...