DUŠAN JANJIĆ O STRAVIČNIM TRAGEDIJAMA U SRBIJI: "Bilo pitanje dana i okidača, nasilje je postalo model najnovije tajkunizacije" (VIDEO)

(...) koja se svodi na spoj ogranizovanog kriminala, korupcije, politike i nasilja."

  • Regija

  • 06. Maj 2023  

  • 0

Dušan Janjić, sociolog i analitičar govorio je za O kanal o dva masakra koja su se dogodila u nepunih 48 sati u Srbiji.

Kakva je trenutna atmosfera na ulicama, među građanima?

Neka posebna atmosfera vlada koju ne mogu definisati. U javnim nastupima je puno emocije. U običnim razgovorima puno zabrinutosti i mnogo preispitivanja šta se moglo uraditi. Na neki način, samo je bilo pitanje dana  i okidača. Situacija u Srbiji je vrlo loša, posebno u doba kovida, bilo je tu mnogo improvizovanih mjera, previše zabrana, neadekvatnih akcija. Srbija, kao i druge zemlje, ima svoje probleme, sa specifičnim kao što su famozne i nesavladane 90 -te i nasilje koje je postalo model najnovije tajkunizacije koja se svodi na spoj ogranizovanog kriminala, korupcije, politike i nasilja. Pojavljuje se da je uspješan način da ne idete putem suda, koji je korumpiran i spor, nego putem pritiska", kazao je. 

 Vidite li razloge, uzroke, posebno prvog masovnog ubistva u osnovnoj školi?

"Prvi je mješavina globalizacije i popularizacije kriminala i nasilja i droge. Ovdje je to postalo sadržaj čak je i televizijama sa nacionalnom frekfencijom kao što su B92, Happy i Pink. Ne želim da budem dio te propagande nasilja i isključivosti. To su miljenici vlasti. Televizija je sredstvo. Ono što je suština je da u Srbiji nema priče o istini. Nametanje modela jedne vrste ekonomije gdje preko noći postajete milijarderi, a masa ljudi vidi da, zapravo, postaje sirotinja".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...