DUŠAN JANJIĆ DIREKTNO: "Dodik je bezbjedonosni problem i može izazvati sukob u BiH, njim se trebaju baviti pravosudne institucije"

Janjić kaže da treba pratiti kome je sve američka administracija uvela sankcije i da se  Dodikom kako kaže, trebaju sada baviti pravosudne institucije u BiH.

  • Politika

  • 17. Nov. 2023  17. Nov. 2023

  • 0

Koliko su ozbiljni navodi Zelenskog kako Rusija priprema novi sukob na Balkanu? Kakvi bi ulogu tome imao Milorad Dodik i Republika Srpska? Jesu li prijetnje otcjepljenjem sve realnija opcija, ili su i dalje u domenu političkog populizma? Koliko Zapad sankcijama protiv dužnosnika Republike Srpske ublažava ili otežava situaciju? O tome je za N1 govorio Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose.

Janjić kaže da treba pratiti kome je sve američka administracija uvela sankcije i da se  Dodikom kako kaže, trebaju sada baviti pravosudne institucije u BiH.

“Zapad neće ići samo na Dodika i to ne treba očekivati i po svemu onome što smo čitali u Bidenovim tačkama pred izbore, na Kogresu slušali, u britanskom parlamentu. Oni žele da BiH ostane zemlja mira, da ne bude oružanih sukoba, da se stabilizira situacija i da se stvori prostor za demokratske promjene. Dodik je tu ozbiljan problem, ali jedan od problema i on je specifičan problem zbog veza sa Rusijom(…) Tu postoje i drugi igrači u FBiH i RS. Ne treba očekivati da će Zapad stezati obruč, vršit će se pritisak što se već radi stavljanjem na nove liste ljudi oko Dodika da pravosuđe BiH pokaže da postoji i radi svoj posao i da političari iz cijele BiH prestanu sa pritiscima na pravosuđe”, istakao je Janjić.

Također,  Dodik neće prezati da izazove konfliktne situacije, objašnjava Janjić, i to po diktatu Rusije i s tim u vezi Dodika treba shvatiti kao ozbiljan sigurnosni rizik u BiH.

“Ukoliko, što bih ja rekao, izgubi pamet da aktivira bezbjedonosni rizik ,to su dijelovi naoružanih jedinica koji su pod njegovom direktnom odgovornošću, policijske snage, veze sa organiziranim kriminalom, regionalne i ostale. Tu bi pomoć mogle da daju i nađu interes i mnoge druge kriminalne i terorističke grupe. Ako bi zaista Moskva pripremala eksploziju o kojoj govori Zelenski, to se tiče Kosova i BiH. Ona to ne bi radila bez islamskog džihada. Nema eksplozije na Balkanu ako vi podignete samo jednu naciju, jedan dio te nacije jer znamo po inerciji, sjećanju, historiji, stradanja ‘90. godina odmah dolazi do organiziranje svi protiv jednoga”, kaže Janjić.

Upozorenja Zelenskog, ističe Janjić trebaju se shvatiti ozbiljno pogotovo jer se nalazimo u periodu kada se EU i SAD nalaze u izbornoj trci i sada ne trebaju izgubiti fokus sa dešavanjima u evropi pogotovo da se Ukrajina sama nosi sa svim problemima.

“Ja to vidim kao njegovo upozorenje strateško nečemu što se može desiti”, kazao je Janjić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...