NJENA PETA POSJETA UKRAJINI OD POČETKA AGRESIJE: Von der Leyen sutra u Kijevu, sprema se i novi paket sankcija Rusiji

EK u petak ambasadorima država članica predstavila prijedlog za 11. paket sankcija protiv Rusije.

  • Evropa

  • 08. Maj 2023  08. Maj 2023

  • 0

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen posjetit će sutra Kijev, na Dan Europe 9. maja, i sastati se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, objavio je danas glasnogovornik EK.

"Predsjednica Komisije potvrdit će nepokolebljivu podršku  Europske unije Ukrajini", rekao je Eric Mamer. Bit će to peta posjeta predsjednice izvršnog tijela Unije Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Mamer je također rekao da je EK u petak ambasadorima država članica predstavila prijedlog za 11. paket sankcija protiv Rusije, koji će prije svega biti usmjeren protiv onih koji pomažu Rusiji u izbjegavanju sankcija. 

Novi paket sankcija Rusiji

Komisija u pravilu ne objavljuje prijedloge sankcija dok ne dobije saglasnost država članica, koje će o tome raspravljati idućih dana. Prema diplomatskim izvorima, EK predlaže da se stvori zakonska mogućnost za ograničenje izvoza u zemlje za koje se sumnja da pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija, prenosi Hina.

To bi trebalo biti svojevrsno sredstvo odvraćanja, a ako ne bude učinkovito, Unija bi mogla uvesti zabranu izvoza proizvoda namijenjenih za dvojnu namjenu, civilnu i vojnu, u određene zemlje. Također je moguće da se na popisu sankcioniranih nađe nekoliko kineskih firmi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...